instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Jeziva statistika iz uništene Gaze! Za 6 mjeseci ubijeno više djece nego za 4 godine u svijetu!

Jeziva statistika iz uništene Gaze! Za 6 mjeseci ubijeno više djece nego za 4 godine u svijetu!

Za šest mjeseci ubijeno je više od 30.000 ljudi, a među njima je 13.000 djece u Gazi.

Šef Agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) Filipe Lazarini izjavio je da je u Pojasu Gaze u proteklih šest mjeseci ubijeno više djece nego u svim svjetskim konfliktima u posljednje četiri godine ukupno.

“Za šest mjeseci ubijeno je više od 30.000 ljudi. Znamo da je među njima 13.000 djece. Znamo da je u Gazi za šest mjeseci ubijeno više djece nego u svim sukobima širom svijeta u posljednje četiri godine. Dakle, po obimu je bez presedana, kao i po stepenu razaranja“, rekao je Lazarini u intervjuu za TASS.

On je dodao da je ukupno 180 radnika UNRWA ubijeno u enklavi od početka sukoba između Izraela i palestinske militantne grupe Hamasa i da ne isključuje mogućnost zahtjevanja pravde pred Međunarodnim krivičnim sudom zbog smrti osoblja. Lazarini tvrdi da pojedine zemlje teže da rasformiraju UNRWA iz političkih razloga kako bi onemogućile stvaranje nezavisne palestinske države.

“Jasno sam skrenuo pažnju državama članicama UN na činjenicu da ne smijemo da se povučemo jer je prava namjera da se Agencija rasformira političke prirode, što bi u budućnosti moglo da podrije napore koji vode ka političkom i rješenju o palestinskoj državi“, rekao je on.

Lazarini je dodao da nije upoznat sa formalnim prijedlogom Izraela UN-u da raspusti UNRWA i prebaci njeno osoblje u drugu agenciju, o čemu su izvijestili mediji, ali je istakao da nije moguće prebaciti zaduženja UNRWA, s obzirom na broj zaposlenih u Gazi u poređenju sa drugim agencijama UN.

“UNRWA je mnogo više od distribucije hrane, ona predstavlja zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, a to su službe koje nijedna druga organizacija ne može preuzeti. I jedini ko će moći da preuzme biće buduća država Palestina kada budemo imali političko rješenje“, naglasio je Lazarini.

KOMENTARI