Jogurt tost novi gastro trend na društvenim mrežama

HomeMagazin

Jogurt tost novi gastro trend na društvenim mrežama

Brze knedle sa šljivama: Jednostavan recept bez krompira za 2,5 marke

Jogurt tost novi je gastro trend na društvenim mrežama! Tost s jogurtom posljednji je food trend koji je popularizirala Yumna Jawad, gastro blogerica koja se krije iza profila “Feel Good Foodie”.

Njen video tosta s jogurtom ima 1,2 miliona pregleda, a dobra je vijest da je ovo zdravo i jednostavno jelo gotovo u manje od 10 minuta!

Za pripremu je potrebno samo nekoliko sastojaka: hljeb, krema od jogurta, jaja te voće po želji. 

Priprema je zaista jednostavna. Počinjemo s kriškom hljeba,  stavljamo mješavinu jogurta, jaja i zaslađivača poput meda ili javorovog sirupa na sredinu kriške, na vrh stavimo svježe voće i pečemo dok krema ne dobije zlatno smeđu boju i očvrsne, piše gastro.24sata.hr.

“Za više okusa dodajte koricu limuna ili naranče, smrznuto bobičasto voće pomiješano s jogurtom, čokoladni sirup, karamel, maslac od kikirikija ili čak mljevenu kafu”, savjetuje Jawad.

U nastavku donosimo jednostavan recept koji možeš isprobati već danas. 

Recept za jogurt tost

Sastojci: 2 šnite hljeba, 50 g grčkog jogurta, 2 manja jaja, 2 kašike meda, Voće po želji (jagode, maline, borovnice)

Priprema: Zagrij pećnicu na 180°C. U maloj zdjeli pomiješaj grčki jogurt, jaja i med/javorov sirup.

Po želji dodati kašiku ekstrakta vanilije i malo cimeta. S pjenjačom dobro promiješaj smjesu. Pripremi i nareži voće. Uzmi dvije šnite hljeba, položi ih na papir za pečenje i kašikom utisni sredinu hljeba kako bi se stvorila čvršća površina na kojoj će smjesa moći stajati.

Kašikom stavi smjesu jaja i jogurta na hljeb, a zatim na vrh stavi voće. Peci u pećnici 8 – 10 minuta, odnosno dok rubovi poprime zlatno smeđu boju. Uživaj!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0