instant fap
Naslovnicainmedia danas

Kad se dobre ruke slože: Pod vodopadom, Blihe zanosne

Kad se dobre ruke slože: Pod vodopadom, Blihe zanosne

Vodopad Blihe je prirodna ljepota Sanskog Mosta. Legenda o rijekama „sestrama“ Zdeni i Blihi inspirisala pjesnika Amira Talića, tekst uglazbio Sead Mešić, divna interpretacija Hora „Harmonija“.

Piše: Fikret TUFEK

Narod bi kazao: „Kad se dobre ruke slože, sve se može“: tako je i bilo, putem interneta nastala je suradnja pjesnika Amira Talića (69) iz Sanskog Mosta, koji je napisao tekst pjesme „Pod vodopadom“ (na rijeci Blihi), to je uglazbio muzičar i skladatelj Sead Mešić Meša (68), Prijedorčanin u Švedskoj, Norrköping; sve je došlo do zlatnih ruku muzičarki i dirigentici Mješovitog hora „Harmonija“ Almi Karabeg (48) iz Sanskog Mosta, koji je izveo neobičnu, lijepu i originalnu pjesmu „Pod vodopadom“, koja kroz divne stihove govori o legendi i sestrinskoj ljubavi sanskih rijeka Blihe i Zdene, koje utiču u Sanu, zdravu rijeku, baš u gradu „Sani“, kako je žitelji od milja zovu, nasta izvedba i tv-spot, u „Garage Now studiju“ Herdina Rekanovića, spot Aleksandar Novaković, u trajanju od 5 minuta, baš ispod Vodopada Blihe, koji očaravaju ljepotom, notama i melodijom.

Vodopad Blihe, poznat i kao Blihin skok, nalazi se između sela Fajtovci i Kamengrada, 14 kilometara od centra Sanskog Mosta. Vodopad se nalazi na rijeci Blihi, koja se ulijeva u Sanu. Vodopad je visok 56, a širok 10 metara. Za većeg vodostaja može biti i širi. Geomorfološki je spomenik prirode. Boraviti u Sanskom Mostu, a ne viditi Blihin skok, isto je kao biti u Parizu a ne viditi Ajfelov toranj. Sanski Most je najpitoreskniji u BiH, kao“ grad (komunu) na devet rijeka“.

„Sestre“ rijeke Bliha i Zdena

… „Zdena se je jedna zvala / A druga se Blihom odzivala /

Naga tijela svakog jutra / Vodopadom cjeljivale“ …

Pjesma „Pod vodopadom“, iz pera pisca i pjesnika, vragolana i šereta, Amira Talića, višestruko nagrađivanog do „pisca godine“, postala je tako hit nakon pojavljivanja TV-spota, o kojem svi pričaju.

„Pod vodopadom“, Izvodi: Mješoviti hor „Harmonija“; Tekst: Amir Talić; Muzika: Sead Mešić; Aranžman: Alma Karabeg; Spot: Aleksandar Novaković

Amir Talić

– Ova pjesma, njen tekst, nastao je po legendi o dvije sestre: Zdeni i Blihi, koje su se objesite. Sa tih tragičnih mjesta potekla je voda, koji su me inspirisali za stihove. Sead Mesić Meša, koji živi u Švedskoj, obradio je muzički više mojih pjesama, iz objavljenih knjiga. Alma Karabeg prof. muzike i vođa Mješovitog hora „Harmonija“, radi muzičku obradu te i druge pjesme za horsko izvođenje. Alma Karabeg je nevjerovatna osoba, koja iz ničega pravi vrhunske projekte i vodi hor u Sanskom Mostu. Odlična ekipa ekologista iz Banjaluke napravila je spot. Inače, bijedna je podrška Sanskog Mosta i USK kantona za svaki oblik kulture. Tako sam i ja djelovao u kulturi grada s tankom, ili nikakvom podrškom. Sad ka sam u penziji potpuno me ignorisu moćnici vlasti. Javljam ti se sa „Sarajevskih dan poezije“, gdje se okupila elita svjetskih pjesnika i tu me bar uvažavaju kao važnog umjetnika.

Sead Mešić

Sead Mešić, zavšio gimnaziju i dvije godine mašinskog fakulteta u Banja Luci, bio planer montaže i proizvodnje u Bosnamontaži u Prijedoru, muzičar čitav život, sada penzioner u Švedskoj. Muzikom se bavi cijeli život i uglazbljuje melodije od rane mladosti. Nekoliko njegovih pjesama su se pjevale na plesnim večerima u to vrijeme. U Švedskoj je nastavio sa muzikom. Ima porodicu i živi sa surugom Esmom, sina Nedžada i kćerku Merimu, snahu Mersadu Stari Majdan, zeta Martina i dva unuka.

– Na inicijativu  Enesa Škrge, kustosa muzeja u Travniku, povezao sam se s piscem Amirom Talićem iz Sanskog Mosta, koji mi je poslao više svojih pjesama, uradio sam demo snimke preko 50 melodija, sa mojim glasom, svidio mi se posebno demo snimak pjesme „Pod vodopadom“, koji sam poslao prof. muzike i dirigentici Almi Karabeg, kojoj se svidjela melodija i uradila je aranžman za horsko pjevanje. Upoznali smo se preko maila. Mješoviti hor „Harmonija“ je izveo uspješno pjesmu „Pod vodopadom“. Poslije tonskog snimanja su imali snimanje spota baš ispod samog vodopada Blihe i dobro je ispalo.

Ovo je dobar primjer suradnje ljudi iz BiH i Švedske, koji se nikad nisu vidjeli, a napravili  jako dobru pjesmu. Ja  kao Prijedorčanin koji živi u Švedskoj, ni Amira Talića, ni Almu Karabeg, Sanjane, nikada nisam vidio, ali eto povezala nas je ista ljubav prema dobrom tekstu, melodiji i pjevanju.

 Alma Karabeg

– Prije pola godine, pjesnik Amir Talić je horu „Harmonija“, dao svoje pjesme, da možemo napraviti melodije i aranžmane po našoj želji. Meni lično se najviše dopala pjesma „Pod vodopadom“, onda mi je Amir rekao da je Sead Mešić, koji živi u Švedskoj, već naspisao muziku za ovu pjesmu. Stupila sam s njim u kontakt, dobila izvornu melodiju i zajedno sa vrijednom grupom instrumentalaca radila na aranžmanu, a nakon toga smo pjesmu uvježbali s cijelim horom. U međuvremenu sam upoznala ekipu iz Centra za životnu sredinu, na promociji filma o zaštiti rijeke Blihe, koji su pokazali interes da na vodopadu Blihe snime spot na ovu pjesme. Pjesma je snimljena u „Garage Now studiju“ Herdina Rekanovića, spot Aleksandar Novaković, nakon što je audio snimak bio gotov, išlo je snimanje spota na koji smo veoma ponosni. Svi koji su stvarali ovu divnu pjesmu i spot, radili su samo volonterski. 

Pod vodopadom – autor Amir Talić

Dvije sestre kose rasplitale

Da misrisi šumskog bilja

Ljubav strasnu oplemene

U kapima bistre vode

Bljesak puti kroz vrbake

U duge se pretvorio

A niz kose raspletene

Miris duše oticao

Zdena se je jedna zvala

A druga se Blihom odzivala

Naga tijela svakog jutra

Vodopadom cjeljivale

A legenda priču sklada

Sa visokog vodopada

Kako su se izgubile

U ljubavi zabranjenoj

Kao spomen u ljepoti

Sa izvora potekle su

U zagrljaj Sani vodi

Začaranoj toj prirodi

Zdena se je jedna zvala

A druga se Blihom odzivala

Naga tijela svakog jutra

Vodopadom cjeljivale

KOMENTARI