instant fap
NaslovnicaUncategorized

Kako Facebook zarađuje novac ?

Kako Facebook zarađuje novac ?

facebook money

Facebook je izlaskom na berzu postao multi-milijarderska kompanija a mnogi se pitaju kako najveća društvena mreža zarađuje novac?

Mnogi su svjesni činjenice da je Facebook izuzetno popularna društvena mreža sa oko 900 miliona korisnika koji su do sada postvili nekoliko milijardu fotografija i ostalih sadržaja, ali kako je to posao, tj. kako od toga napraviti online zaradu vrijednu milijarde dolara? Zapravo, to je prilično jednostavano.

Osnova Facebook-ovog poslovanja je online oglašavanje, to su oni mali oglasi koji se nalaze na desnoj strani Facebook stranice.

U prva tri mjeseca ove godine, Facebook je prodao oglase u vrijednosti od 872 miliona dolara, ili gotovo 1 dolar po korisniku. Ovo predstavlja 82% Facebook prodaje, što je svakako mnogo ali zapravo je pad sa 85% koliko prošle godine, ili 95% koliko je iznosilo u 2010 godini.

Ostatak Facebook-ovog poslovanja temelji se na plaćanjanju i drugim naknadama. To se većinom odnosi na prodaju Facebook Credits, koje ljudi koriste u igrama na društvenoj mreži kao što je FarmVille.

U prva tri mjeseca ove godine, segment Facebook poslovanja koji se odnosi na plaćanja i ostale naknade generisao je 186 miliona dolara prihoda, što predstavlja oko 18% od Facebook-ove ukupne online zarade. Prošle godine taj procenat je iznosio 15% a 2010 godine skromnih 5%, prenosi tehnologija.me.

Pored uzimanje procenta od Facebook plaćanja tj. za pružanje usluge plaćanja, najveća društvena mreža na svijetu ostvaruje zaradu od “postupaka koji su povezani sa transakcijama za razvoj preduzetništva i naknada koje dolaze od različitih mobilnih usluga”. Međutim, Facebook naglašava da za sada ovaj segment njegovog poslovanje ne donosi nikakvu značajnu online zaradu i da ga zbog toga trenutno smatra “nevažnim”.

Predviđanja govore da će zarada koju Facebook ostvaruje uzimajući procenat od plaćanja na svojoj društvenoj mreži i ostalih naknada, nastaviti da raste u budućnosti. Oglašavanje na Facebook-u će i dalje ostvarivati najveću online zaradu ali će taj procenat biti u opadanju.