instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Kako su varale ćevabdžije iz Mrkve: Poseban softver za lažne račune

Kako su varale ćevabdžije iz Mrkve: Poseban softver za lažne račune

Istražitelji SIPA-e u objektu na Vracama pronašli dva sefa sa sumnjivo stečenim novcem u iznosu od oko 61.000 KM

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučer je održana sjednica na kojoj je raspravljano o prijedlogu sarajevskog Tužilaštva o određivanju jednomjesečnog pritvora vlasnicima privrednog društva Mrkva Group d. o. o. Adnanu Mrkvi i Amelu Ćapinu, te mjera zabrane napuštanja mjesta boravišta uposlenicima Erminu Špilji, Adisu Biberoviću i Arifu Malićiju.

Njih peterica su, kao što je poznato, uhapšena prekjučer u policijskoj akciji SIPA-e kodnog naziva Rebus, a u utorak su predati u nadležnost kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu.

Parafiskalni sistem

Terete se za krivična djela organizovani kriminal, poreznu utaju, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, podnošenje lažne poreske prijave te pranje novca.

Tužilac Senad Osmić je, navodeći razloge zbog kojih su predloženi pritvor i mjere zabrane, naveo da je tokom istrage koja je počela 17. OSEBAaprila ove godine saslušano više od 70 svjedoka, kao i osumnjičeni.

– Iskazi i svjedoka i osumnjičenih potkrepljuju osnovanu sumnju da su navedene osobe u periodu od 1.1.2011. godine do 12.10.2015. godine stekli protupravnu imovinsku korist te budžet FBiH oštetili za 5.532.287,99 KM – kazao je Osmić. Dodao je da su prilikom pretresa istražitelji u objektu na Vracama pronašli dva sefa, tzv. crne blagajne sa sumnjivo stečenim iznosima novca.

U jednom sefu je bilo 41.000 KM, u drugom 20.000 KM. Kako je rekao Osmić, uposlenici Mrkve su istražiteljima SIPA-e objasnili kako funkcionišu računari u kojima se unose podaci o narudžbama.

Protivljenje odbrane

– Ustanovljeno je da su ti računari opremljeni sofistificiranom opremom. U njih su ugrađivani softveri koji ne bi smjeli biti tu, koji nisu u skladu sa zakonom o porezu. Kroz njih su vršili manipulaciju, a stečeni novac nije prijavljen poreznoj upravi – pojasnio je Osmić.

Također je naveo da su Mrkva i Ćapin svojim rođacima nudili 850.000 KM kako bi riješili pravne odnose vezano za kuću na moru u zajedničkom vlasništvu. Tužilac je kazao kako je riječ o protupravno stečenom novcu.

Odbrane osumnjičenih usprotivile su se prijedlogu navodeći da se tvrdnje Tužilaštva temelje na pretpostavkama, te da nema dokaza kojim bi se te pretpostavke potkrijepile.

Sudija za prethodni postupak Jasenko Ružić odluku o pritvoru donio je danas. On je prihvatio prijedlog Kantonalnog tužlaštva u Sarajevu, te odredio jednomjesečni pritvor Adnanu Mrkvi i i Amelu Ćapini, dok je za Ermina Špilju, Adisa Biberovića i Arifa Malićija odredio mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta.

(E. F./Faktor.ba/Foto: K. Softić)

KOMENTARI