instant fap
NaslovnicaSanski Most

Kamen temeljac za Kip Oslobodioca

Kamen temeljac za Kip Oslobodioca

Na Trgu ljiljana u Sanskom Mostu jučer je svečano postavljen kamen temeljac za izgradnju budućeg spomen obilježja, statue borca Armije RBiH, posvećene oslobodiocima grada. Ova svečanost je održana u okviru manifestacije „U susret istini, dvadeset godina poslije“, kojom se obilježava dvadeset godina od početka agresije na Sanski Most. Ovaj grad je oslobođen 10. Oktobra 1995. godine poslije 42 mjeseca okupacije, a slobodu je dočekalo 509 građana nesrpske nacionalnosti. Učinile su to združene jedinice Petog i Sedmog korpusa Armije RBiH i pridodate jedinice ostalih armijskih korpusa, te gardijske brigade i jedinice „Crni labudovi“. Izgradnja spomen obilježja na glavnom gradskom trgu ima za cilj da se svi stanovnici općine Sanski Most zahvale pripadnicima Armije RBiH, oslobodiocima grada, a posebno generalima rahmetli Mehmedu Alagiću i Atifu Dudakoviću.

Prisutnima se obratio glavni sanski imam Husein efendija Kovačević, istakavši herojski doprinos pripadnika Armije RBiH u oslobađanju Sanskog Mosta i ostalih okupiranih dijelova BiH. General Atif Dudaković bio je spriječen da prisustvuje ovoj svečanosti, ali je pismom, koje je pročitala profesorica Ajša Hadžiahmetović, zahvalio općinskim vlastima na jednom ovakvom projektu. Književnik Amir Talić obratio se prisutnima prigodnim recitalom, dok je ratni komandant Armije RBiH, nosilac najvišeg ratnog priznanja, „Zlatni ljiljan“, Senad Kljajić, govorio o uspjesima operacije „Sana 95“.

U toku ove operacije on je komandovao pridodatim jedinicama Drugog korpusa Armije RBiH. Ideja za izgradnju kipa oslobodioca potekla je od boračkih organizacija i načelnika općine Sanski Most, dr. Mustafe Avdagića, koji je istakao kako će ova statua u budućnosti biti jedan od simbola po kojima će biti prepoznatljiv ovaj grad. Budući kip slobode koji će krasiti sanski Trg ljiljana biće velike statua borca Armije RBiH s puškom u ruci, visine 2,20 metara koja će se nalaziti na postolju visine jednog metra.

Odlukom organizacionog odbora manifestacije „U susret istini, dvadeset godina poslije“, čast da postave kamen temeljac pripala je dvojici mladića čiji su očevi poginuli kao pripadnici Armije RBiH, Adisu Kadiriću i Alenu Alagiću.

[flagallery gid=20 name=Gallery]