Kanjon Sanice je komadić raja na zemlji

HomeNaše priče

Kanjon Sanice je komadić raja na zemlji

Mujo Selman iz Gornje Sanice: Iz ljubavi i inata čuva bosanske pasmine

Nekad davno doline rijeka Sanice i  Sane, spajala je redovna željeznička linija i uskotračni kolosjek kojim je saobraćao nikad prežaljeni Ćiro. Najživopisniji možda dio tadašnjeg putovanja Ćirom bila je trasa kroz kanjon rijeke Sanice ili kako bi to narod rekao “kroz tunele”.

Nakon ukidanja uskotračne željeznice trasom pruge utaban je put “kroz tunele” kao najkraća ruta od Sanskog Mosta do naselja Sanica i pripadajućih naselja u dolini Sanice. Tuneli koje spominjemo nastali su kopanjem kroz živu stijenu kanjona kojeg želimo da predstavimo svijetu sad kad izgleda pomalo zaboravljen zbog svoje slabije pristupačnosti.Kanjonu se naravno može doći sa dvije strane, od ulaza, nizvodno iz mjesta Donja Sanica , ili ispod sela Hrustovo makadamskim putem uzvodno uz rijeku Sanicu, kuda smo mi ovaj put išli. Uskim usjekom i prilično lošim putem, skreće se uzvodno Sanicom nekoliko kilometara i dolazi se do nekadašnjeg gaza i mostišta , a sada  kupališta nasuprot mjesta Vrhpolje , popularne tačke za uživanje u vrelim ljetnim danima u osvježenju ledeno hladne Sanice.

Nakon nekoliko stotina metara od kupališta nilazi se na prvi, ili zadnji u zavisnosti odakle idete, tunel, neosvjeteljn ali asfaltiran, isklesan u živoj stijeni sa betoniranim otvorime. Put dotle je sveukupno gledano jako uzak, i iskreno se pitam kako li su nekad ovuda išli kamioni sa obližnjih kamnoloma.

Sad kamiona više nema, bočno rastinje  je suzilo put i napravilo ovo područje naizgled slabo pristupačnim, ali samo naizgled jer zaista je šteta ne proći kanjonom. Sanica vam teče pod nogama dok šetate u hladovini stijena i okolnih brda, svako malo do vode postoji prilaz gdje je predivno za uživanje u brzacima a ribari ovdje znaju da je u Sanici pastrmka vrhunska, a naizmjenično voda postaje duboka i mirna u prostranim virovima , a zatim ubrza, huči i pjeni niz brzake koje svako malo gradi. Iznad posjetilaca su stijene, vjerujem da bi alpinistima bile jako interesantne, i sve to nalazi se na svega petnaestak minuta vožnje od Sanskog Mosta.

Možda neko bude imao sluha u doglednoj budućnosti, pa od ovog puta”kroz tunele” napravi biciklističku ili šetačku izletničku zonu, jer ovo  je idealno područje za ove aktivnosti, pošto je put ravan bez uspona jer ide pored rijeke, podloga je već spremna  jer je nekad tim putem išao teško natovareni voz, a rijeka i okolni pejzaži te ugodna svježina zasigurno bi privukli gomile rekreativaca, nemjerljivo više nego sad kad kanjon pohode jedino ribari poznavaoci terena koji  znaju o kakvom se prirodnom dragulju radi.

Sve u svemu ako se ne boji pokoje kupine ili koprive, volite bicikliranje onda pravac kanjon. Oni koji pošu vozilima na tu destinaciju moramo upozoriti na dva udubljenja u putu radi bočnih izvora koji se na dvamjesta slijevaju u Sanicu praveći vododerine, ništa posebno duboko ali treba imati u vidu da nebi došlo do oštećenja vozila, a mi sa terencom nismo imali problema.

Isto tako treba obratiti pažnju da u slučaju susreta dva vozila istovremeno nije bas uvjek moguće mimoilaženje pa i na to treba obratiti pažnju.U nastavku je galerija koja pokazuje put od skretanja uzvodno Sanicom ispod Hrusotva pa do izlaza/ulaza u kanjon u Donjoj Sanici.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0