Po društvenim mrežama već izvjesno vrijeme kruži recept za sasvim poseban čokoladni kolač…
Jedna blogerica tvrdi da ima recept za najbolji čokoladni kolač na svijetu – a ima tek nekoliko sastojaka.
A među njima su dvije tajne namirnice zbog kojih je taj kolač toliko savršen. Već dugo među korisnicima Instagrama i TikToka kruži priča kako je to zaista najbolji čokoladni kolač na svijetu.
Otkrit ćemo vam tajne sastojke…
1. Ocat ili sirće
Ocat je prirodni katalizator koji reagira s praškom za pecivo tako da oslobađa ugljični dioksid. Zadržat će u kolaču mjehuriće te će se zato kolač fino dići i imat će “zračne komore”.
2. Kafa
Kafa ili espresso sjajno se slažu s čokoladom, a gorkasta aroma dodatno naglašava ukus čokolade. Dakle, kako bi dodatno aromatizirali čokoladu u kolaču, stavite malo kafe u tijesto.
Sastojci
240 ml mlijeka
1 kašičica octa
180 ml ulja
2 jajeta
200 g šećera
65 g šećera u prahu
130 g brašna
90 g nezaslađenog kakaa u prahu
1 kašika praška za pecivo
1 kašičica soli
120 ml kuhane kafe
Priprema
1. Pomiješajte mlijeko i ocat te ostavite da odstoji pet minuta.
2. Dodajte ulje, jaja, smeđi šećer i šećer u prahu te sve dobro pomiješajte s pomoću pjenjače.
3. Dodajte mješavini kroz sito brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sol te dobro promiješajte da nastane gusta masa bez grudvica. Najbolje mikserom, ali nemojte na najveću brzinu.
4. Zatim dodajte kafu te također lagano miješajte.
5. Prelijte tijesto u okrugli kalup obložen papirom za pečenje pa pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stepeni, 50 do 60 minuta. Prije uživanja ostavi da kolač da se ohladi.
To je to. Prijatno!
KOMENTARI