instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Kladionice u BiH ne uplaćuju milione eura u budžet

Kladionice u BiH ne uplaćuju milione eura u budžet

Poreska uprava entiteta Federacija Bosne i Hercegovine uputila je inicijativu Vladi za izmjene Zakona o porezu na dohodak, koji se odnosi i na poslovanje kladionica. Time žele povećati poresku bazu i spriječiti zloupotrebe u isplati dobitaka.

Uvođenje reda na entitetskom tržištu igara na sreću počelo je prošle godine. Iako pomaci postoje, zakonski okvir vlasnicima kladionica i dalje pruža mogućnosti za malverzacije.

U Bosni i Hercegovini ima 3.200 kladionica, većina igrača dnevno ulaže nekoliko eura, a dobici rijetko prelaze 50 eura. Ali, upravo to Poreznoj upravi Federacije predstavlja veliki problem.

“Bosna i Hercegovina ima najveći broj registrovanih kladionica u Evropi u odnosu na broj stanovnika. Međutim, kada je riječ o plaćanju poreza, mnoge od njih praktički ne postoje”, izvijestio je iz Sarajeva Al Jazeerin reporter Jakov Avram.

Isplaćeno 227 miliona eura

Samo u prošloj godini na osnovu dobitaka do 50 eura, odnosno 100 konvertibilnih maraka, isplaćeno je 227 miliona eura.

“Postojeće stanje takvo je da su dobici nejednako oporezovani, a to znači da se na dobitke koji su isplaćeni do 100 KM [50 eura] ne plaća porez na dohodak. Postoji osnovana sumnja da se i dobici preko 100 KM dijele na više listića i na taj načun izbjegava plaćanje poreza na dohodak, nema prihoda u budžetu Federacije po ovom osnovu”, kazao je Šerif Isović, direktor Porezne uprave Federacije.

Računica je jednostavna: stopa poreza na dohodak u Bosni i Hercegovini je 10 posto te je entitetski budžet zbog postojećeg zakonskog rješenja uskraćen za gotovo 23 miliona eura u prošloj godini. Porezna uprava želi da se to promijeni. Inicijativu za izmjenu zakona uputila je federalnom Ministarstvu finansija, a oni, kažu, već imaju svoja rješenja.

“Mi ne mislimo da je savršen zakon, on može biti puno bolji. Prvi put je on donesen u Federaciji i sigurno ima određenih manjkavosti. Ono što mi u Ministarstvu stalno radimo je da pratimo, analiziramo i pripremamo izmjene, koje neće ići samo na dvije-tri stvari”, istakla je Jelka Milićević, federalna ministrica finansija.

I dok Porezna uprava Federacije poručuje da efikasnost ne može unaprijediti bez promjene zakona, u federalnoj Vladi smatraju da bi provedba zakona bila bolja da je Porezna uprava efikasnija.

“Problem u ovom trenutku je što mi još po zakonu nismo sve provedbene propise donijeli, kasnimo, iz razloga što Porezna uprava nije mogla pratiti Ministarstvo [finansija], tamo su se dešavale i promjene i mislim da je tu problem i kadrova, i dobrog softverskog rješenja”, rekla je Jelka Milićević.

Profit kladionica i korist za državu

Postojeći zakon donesen je tek polovinom prošle godine. Prije toga, tržište igara na sreću bilo je krajnje neuređeno. Ali, podaci i dalje ukazuju ne veliki nesrazmjer u ostvarivanju profita kladionica i finansijske koristi koju od njih ima država, odnosno entiteti.

U prošloj godini kladionice koje posluju u entitetu Republika Srpska u budžet su uplatile više od 4,5 miliona eura poreza. Službenih podataka o tome koliki su prihod ostvarile nema. U Federaciji, pak, kladionice su uplatile 15 miliona eura poreza, a njihov ostvareni prihod bio je 305 miliona eura.

U Ministarstvu finansija kažu da nijedna kladionica koja trenutno ima odobrenje za rad nema dug po osnovu poreskih obaveza. Problem su one kojih više nema na tržištu, a koje Poreznoj upravi Federacije duguju 25 miliona eura.

Taj dug vjerovatno nikada neće biti plaćen, jer, prema odluci Ustavnog suda Federacije, Porezna uprava ne može zaplijeniti imovinu vlasnika, već jedino pravnog subjekta. Kladionice prostor uglavnom zakupljuju, pa od imovine nemaju gotovo ništa. I dalje su, dakle, sporni važeći propisi, a njih, praksa je pokazala, zakonodavci veoma sporo mijenjaju.

Izvor: Al Jazeera

KOMENTARI