instant fap
NaslovnicaSport

Ko je Bosanac koji je preuzeo BVB? “Vidjelo se odmah da zna sve…”

Ko je Bosanac koji je preuzeo BVB? “Vidjelo se odmah da zna sve…”

Lucien Favre je prošlost, a Edin Terzić budućnost u Borussiji Dortmund.

Tako je odlučio slavni njemački klub nakon što su “Milioneri” doživjeli ubjedljiv poraz od Stuttgarta (5:1). Trebao im je neko ko poznaje stanje u klubu kao svoj džep i kome neće trebati vrijeme za prilagodbu, a kao idealno rješenje nametnuo se upravo Terzić koji je prethodno bio u ulozi asistenta.

Terzić je zapravo produkt Borussijine trenerske škole. Tu je počeo sa radom vodeći mlađe selekcije, dugo godina je bio glavni skaut Jurgenu Kloppu, a onda ga je 2013. godine pod svoje uzeo Slaven Bilić s kojim je sarađivao nekoliko godina u West Hamu i Bešiktašu.

Otac mu je iz Bosne i Hercegovine, iz sela Doganovci kod Donjeg Vakufa, a ko je zapravo Edin Terzić pokušao nam je približiti Nikola Jurčević koji je zajedno s njim radio u West Hamu i Bešiktašu. Danas ih veže veliko prijateljstvo…

“Jako mi je drago zbog Edina. Zajedno smo radili skoro četiri godine, upoznao sam ga vrlo dobro za to vrijeme i o njemu mogu da pričam samo u superlativu. U Slavenov tim je bio došao jako mlad, imao je tek 31 godinu, ali vidjelo se odmah da je dečko vrlo talentovan, obrazovan i da zna sve o fudbalu”, kaže bivši trener Dinama na početku razgovora za Reprezentacija.ba.

Razgovarao je sa Terzićem posljednjih dana. I on je, kaže, uzbuđen.

“Iako više ne sarađujemo, prijateljstvo je ostalo i čujemo se često. Uzbuđen je i motivisan, zna da mu je ovo životna šansa. Sve se ovo prebrzo izdešavalo, ko je mogao očekivati da će Borussia primiti pet komada od Stuttgarta i da će Favre biti smijenjen… Dobra je stvar što Edina u Dortmundu cijene svi, od predsjednika do direktora, smatraju ga produktom svoje škole.”

Igračkom karijerom se ne može pohvaliti. Rano je shvatio da kao fudbaler neće ostaviti upečatljiv trag, pa se okrenuo drugim stvarima.

“Da, veoma rano je ušao u taj trenerski svijet. Počeo je ulagati u sebe. Osim što je radio sa mlađim selekcijama, pokazao se veoma dobar i u skautiranju. Sjećam se da je dok smo još bili u reprezentaciji Hrvatske za nas radio superstručne analize. Ta njegova polivalentnost je oduševila Slavena Bilića i kasnije nam se priključio u Bešiktašu. Izvanredan je u svom poslu. Van terena je opušten, ležeran i zabavan.”

Osim Terzića, i Jurčević je u međuvremenu odlučio da krene svojim putem.

“Raditi sa Slavenom je bilo jedno prekrasno razdoblje. Stekla su se velika iskustva u Moskvi, Istanbulu i Londonu, ali odlučio sam da ponovo počnem samostalno raditi i, evo, sada čekam nove pozive, ponude… Posljednjih godina sam bio angažovan u reprezentaciji Azerbejdžana i u Dinamu”, rekao nam je za kraj Jurčević koji je svojevremeno bio i reprezentativac Hrvatske.

Terzić je, podsjetimo, epizodu na klupi Borussije započeo pobjedom nad Werderom (2:1). 

KOMENTARI