instant fap
NaslovnicaVijesti

Koja je cijena ljetovanja u Hrvatskoj ove godine?

Koja je cijena ljetovanja u Hrvatskoj ove godine?

Premda mediji nagađaju da će mediteranske zemlje eurozone osjetno snižavati cijene kako bi privukle čim više turista u svoja ljetovališta, hrvatske turističke agencije tvrde da se domaće cijene neće osjetno spuštati u odnosu na prošlogodišnje jer su i s njima konkurentni, čak i tradicionalno pristupačnijima Turskoj i Tunisu

Zemlje u krizi poput Grčke i Španjolske smanjuju cijene kako bi popunile barem dio ogromnih smještajnih kapaciteta, ističu u turističkim agencijama. Hrvatskoj to, međutim, zbog manjeg broja kreveta i relativno visokog interesa navodno nije potrebno, a znakovito je i da se prva rasprodaju najluksuznija i najskuplja mjesta poput Dubrovnika.

Trendovi vesele Hrvate, zabrinjavaju Grke i Španjolce

Grčki financijski i politički problemi dodatno su udaljili turiste od te popularne ljetne oaze, a statistike pokazuju da najviše pada interes tradicionalno najbrojnijih gostiju u toj zemlji – Britanaca, Nijemaca i Rusa.

Najčešći španjolski gosti Britanci, koji prema statistikama ove godine općenito smanjuju izdatke za ljetovanje, već nekoliko godina gube zanimanje za zemlju koju su ‘opsjedali’ desetljećima. No, i dalje ih zanimaju manje poznate i pristupačne zemlje pa Hrvatima dobro zvuči podatak da je Hrvatska za najvećeg britanskog turoperatora Thomson Holidays ove godine najpopularnije europsko odredište.

Potražnja za Hrvatsku u toj je kompaniji porasla za 55 posto u odnosu na prošlu godinu, a Hvatska je postala njihovo jedino odredište kojem u 2012. kapacitet nije smanjen, nego povećan.

Hrvatski turoperatori ističu, pak, da je Hrvatska svoje cijene smanjivala u predsezoni, ali da sezonske može zadržati na prošlogodišnjoj razini, među ostalim i zbog toga što se s većim turističkim zemljama ne može mjeriti u broju soba i apartmana, bilo u hotelskom ili privatnom smještaju.

S obzirom na to da Hrvatska zbog smještajnih nedostataka bilježi čak i veću potražnju od ponude neke agencije, svoje klijente stoga upozoravaju da ljetovanja rezerviraju čim prije i obrate pažnju na akcijske cijene. Račun se, po dobrom starom običaju, uvijek može platititi i karticom na rate.

Turska i Tunis povoljniji samo u luksuznijim aranžmanima

Hrabriji se mogu pouzdati u last minute aranžmane, iako će se njihova neizvjesnost znatno više isplatiti odlučite li se otputovati u zemlje južnog ili istočnog Mediterana poput Tunisa ili Turske. U njima se velika ušteda u odnosu na hrvatska ljetovališta uoči tek uspoređujemo li hotele s pet zvjezdica.

Sedam polupansiona u hrvatskim hotelima s pet zvjezdica u srpnju i kolovozu stoji od šest do sedam tisuća kuna, što je čak za dvije do tri tisuće kuna skuplje od hotela s istim brojem zvjezdica u Tunisu ili Turskoj. Cijene, naravno, variraju ovisno o terminu i slobodnom broju soba, no treba podsjetiti da kategorizacija u tim zemljama nije ista kao u Hrvatskoj pa se mnogi željni vrhunskog luksuza mogu razočarati.

Hoteli s tri zvjezdice koji se na Jadranu (za sedam polupansiona) u visokoj sezoni mogu pronaći i za nešto više od dvije tisuće kuna u Turskoj stoje od tri tisuće, a u Tunisu od 3.500 kuna. Za razliku od hrvatskog polupansiona (ručka i večere) u njihovu korist idu tzv. all inclusive ponude koje podrazumijavaju sve obroke, besplatne kave, čajeve i kolače u predviđenim terminima te besplatne određene vrste vina, piva, sokova…

Iako je u iznos uključen i prijevoz avionom na cijene inozemnih all inclusive aranžmana ipak treba dodati trošak zrakoplovnih taksi od oko 800 kuna. No, ne treba zaboraviti da je riječ o iznosu za koji prosječna obitelj automobilom ne može otići na more i vratiti se kući, računajući samo gorivo, a kamoli cestarine.

Najjeftinije ljetovanje ipak u hrvatskim apartmanima

Uzevši, osim smještaja, u obzir sve troškove ljetovanja poput prijevoza (goriva i cestarine), hrane i brojnih drugih izdataka prosječna će hrvatska četveročlana obitelj najpovoljnije ljetovati odluči li se unajmiti apartman negdje u Dalmaciji (ne na otoku zbog skupih trajekata) te kuhati hranu kupljenu u čim većem super-marketu s mnoštvom akcija. Bez ikakvog dodatnog luksuza poput ribljih večera ili odlaska u noćne provode tjedan mora i sunca moći se ‘skrpati’ s oko šest do sedam tisuća kuna. Toliko će u jeftinom hotelu tročlana obitelj s djetetom mlađim od 12 godina koje spava na pomoćnom ležaju morati izdvojiti samo za tjedni polupansion.

Svaka nova hotelska zvjezdica dodatno povećava cijenu ljetovanja, do cijene od oko 200 eura koliko po osobi stoji noćenje s doručkom u luksuznom dubrovačkom hotelu.

Ručak u Motovunu košta kao hamburger na Manhattanu

Ručak u istarskom Motovunu košta kao hamburger na Manhattanu, kazao je poznati američki kuhar, gurman, putopisac i televizijska zvijezda Anthony Bourdain u svom svjetski popularnom šou ‘No Reservations’ koji je premijerno u travnju prikazan na Travel Channelu. ‘Hrvatska je sljedeća velika stvar. Ako niste bili ovdje, vi ste j….. idiot! Ja sam idiot! Ovo je svjetska klasa hrane, svjetska klasa sireva i svjetska klasa vina’, kazao je oduševljeno Bourdain.