instant fap
NaslovnicaUncategorized

Koja je najzaduženija država na svijetu?

Koja je najzaduženija država na svijetu?

Svjetski javni dug raste iz minute u minutu, a u trenutku kada je tekst pisan iznosio je tačno 45.677.123.612.519 dolara, ali svake sekunde raste za nekoliko stotine miliona. Nezamislivo velik fiktivni novac, koji su države potrošile opterećuje svakog čovjeka ovog svijeta sa 6.525 dolara, a da bi ga se otplatilo, trebalo bi raditi osam mjeseci, a da se pritom ne potroši nijedan cent u druge svrhe

Najzaduženije države nisu ni Grčka ni Portugal, ni u apsolutnom niti u postotnom iznosu. Začudo, to su neke potpuno druge zemlje, koje prosječan građanin nikada ne vidi na popisima problematičnih zemalja.

Sjedinjene Američke Države dužnik su broj jedan i duguju u ovom trenutku nezamislivih 11,91 hiljada milijardi dolara. Dug je premašio 75 posto BDP-a najveće svjetske ekonomije, a svaki je od 371 miliona Amerikanaca dužan je čim se rodi 38 hiljada dolara.

Odmah poslije SAD- a je Japan, s nevjerovatnih dvije hiljade milijardi dolara duga. Samo Japan i Amerika odgovorni su za polovicu svjetskog duga. Japanci bi trebali raditi pune dvije godine bez ikakvih troškova i još ne bi otplatili dug, jer je on narastao na 204 posto BDP-a. Svaki Japanac duguje 87,6 hiljadu dolara.

Kanada nema tako velik dug, ali je prosječni Kanađanin u većoj gabuli nego Amerikanac. On mora otplatiti gotovo 40.000 dolara duga, koji je stvorila njegova država i to u najvećem dijelu u posljednjih 10 godina, jer je tada dug Kanade per capita iznosio manje od polovice.

Azijski div Singapur dužan je do grla. U apsolutnom iznosu riječ je o samo 230 milijardi dolara, ali na malo stanovnika, dug per capita poskočio je na 43 hiljade dolara.

Za probleme Islanda s javnim dugom već se zna, ali malo tko bi se kladio na istiniti podatak da Norvežanin i Grk na leđima nose isti iznos duga per capita koji se kreće oko 38 hiljada dolara.

Bosna i Hercegovina duguje oko 7,3 milijarde dolara, a svaki stanovnik duguje po 2.000 dolara, što je daleko manje od susjeda iz Hrvatske s javnim dugom od 31 milijardu dolara i per capita iznosom od 7.000 dolara. Ipak, mi nismo ni blizu najzaduženijim zemljama svijeta. U iznosu po stanovniku smo čak u grupii zemalja s malim dugom, ali prijetnju predstavlja brzi rast zaduživanja i loš kreditni rejting.

Kina za razliku od SAD-a nema problema s dugovima države. Velika Kina može biti mirna jer je vlasnik duga, a ne dužnik. Ima samo 1,2 biliona dolara duga, što na 1,3 milijarde Kineza pojedinačno otpada oko 980 dolara. To mogu zaraditi u mjesec dana!

Ni Rusija, kao jedna od svjetskim ekonomskih velesila, nema puno duga. Spašavaju je bogati izvori nafte i prirodnog plina pa njezini stanovnici ne moraju strahovati od MMF-a. Dug je manji od 10 posto godišnjeg BDP-a i iznosi jedva 177 milijardi dolara, a svaki Rus duguje samo 1.253 dolara.

Kako se uspješno razdužiti, treba učiti od Alžira. Od 2000. do 2002.  smanjio je javni dug za 18 milijardi dolara, odnosno sa 60 na 22 posto BDP-a. No ponovno je upao u dužničko ropstvo pa danas duguje gotovo 60 milijardi dolara.

Libija ima javni dug na razini od samo 3,2 posto BDP-a, a u 12 godina smanjivala je zaduženje postupno i uporno pa sada duguje samo 2,7 milijardi dolara.

Manji dug od Libije ima samo Azerbajdžan, koji bilježi nevjerovatnu ekspanziju ekonomije u posljednjim godinama. Tajna uspjeha nije bilo razduživanja, već povećanje BDP- a. S dugom od 1,1 milijardu dolara, dugovali su gotovo 20 posto svog ukupnog godišnjeg ostvarenja, da bi nakon 12 godina u tekućoj godini dvostruko veći dug značio malo opterećenje per capita, ispod 300 dolara te samo 3,6 posto udjela u BDP-u.