Somun se poslužuje uz većinu jela tradicionalne bosanske kuhinje, a naročito je popularan tokom ramazana – najodabranijeg mjeseca u islamu.
Somun se pravi od brašna, vode, soli i kvasca. Legenda kaže da je ova posebna vrsta hljeba nastala kada su osmanski vojnici pohodili Balkan. Njima je bilo potrebno pecivo koje se može brzo napraviti i napuniti različitim namirnicama.
On se danas najčešće jede uz ćevape. Naravno, također dobro ide uz druge vrste mesa. Postoji mnogo načina njegove pripreme. Neki kuhari ga posipaju ćurekotom, dok drugi u tijesto dodaju ulje. Istina, dodavanje ulja je postalo praksa u modernom vremenu.
Važno je napomenuti da stanovnici naše države naglašavaju razliku između somuna i lepinje. Somun je tanji, odnosno mekši i definitivno ukusniji. Podrazumijeva se da ga rado jedu i u regionu, naročito u Srbiji i Hrvatskoj.
Iako je za njegovu pripremu potrebno samo nekoliko sastojaka, tajna dobrog ukusa je u načinu pečenja. U pekarama se on pravi u pećima na drva jer se mora peći na visokim temperaturama. Koja sanska pekara, prema vašem mišljenju, pravi najbolje somune?
COMMENTS