Koja sanska pekara pravi najbolje somune za ramazan?

HomeLokalne temeSanski Most

Koja sanska pekara pravi najbolje somune za ramazan?

Miris sanskih lepinja

Somun se poslužuje uz većinu jela tradicionalne bosanske kuhinje, a naročito je popularan tokom ramazana – najodabranijeg mjeseca u islamu.

Somun se pravi od brašna, vode, soli i kvasca. Legenda kaže da je ova posebna vrsta hljeba nastala kada su osmanski vojnici pohodili Balkan. Njima je bilo potrebno pecivo koje se može brzo napraviti i napuniti različitim namirnicama.

On se danas najčešće jede uz ćevape. Naravno, također dobro ide uz druge vrste mesa. Postoji mnogo načina njegove pripreme. Neki kuhari ga posipaju ćurekotom, dok drugi u tijesto dodaju ulje. Istina, dodavanje ulja je postalo praksa u modernom vremenu.

Važno je napomenuti da stanovnici naše države naglašavaju razliku između somuna i lepinje. Somun je tanji, odnosno mekši i definitivno ukusniji. Podrazumijeva se da ga rado jedu i u regionu, naročito u Srbiji i Hrvatskoj.

Iako je za njegovu pripremu potrebno samo nekoliko sastojaka, tajna dobrog ukusa je u načinu pečenja. U pekarama se on pravi u pećima na drva jer se mora peći na visokim temperaturama. Koja sanska pekara, prema vašem mišljenju, pravi najbolje somune?

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0