instant fap
NaslovnicaUncategorized

Kolekcija Ars Aevi otvorena za javnost

Kolekcija Ars Aevi otvorena za javnost

Po prvi put vrijedna kolekcija savremene umjetnosti će od sada stalno biti dostupna građanima.

U Sarajevu je danas zvanično otvoren za javnost Art Depo kolekcije savremene umjetnosti Ars Aevi. Nakon višemjesečne “drame” sa Centrom Skenderija, iz kojeg je kolekcija Ars Aevi nedavno trebala biti deložirana zbog neplaćenih dugovanja za korištenje prostora, zahvaljujući posredovanju premijera Kantona Sarajevo Fikreta Musića te kantonalnog ministra kulture i sporta Ivice Šarića, napravljen je dogovor sa predstavnicima Centra Skenderija o otvaranju Art Depoa Ars Aevija za posjetioce.

“Na ovaj način savremena umjetnost svijeta, koju mogu vidjeti samo građani najvećih svjetskih prijestolnica, i kakvu nema niti jedan centar u regionu, konačno se predaje sarajevskoj javnosti. Kroz promotivne edukativne programe, ova Kolekcija će postati bliska i predstavljena svim uzrastima i svima onima koji za to imaju interes”, navode iz Ars Aevija.

Vrata Art Depoa danas su simboličnim presijecanjem vrpce otvorili gradonačelnik Alija Behmen, premijer Fikret Musić i ministar Ivica Šarić. Iako je bilo najavljeno da će im se pridružiti i Irina Bokova, generalna direktorica UNESCO-a pod čijim se trajnim pokroviteljstvom kolekcija Ars Aevi nalazi od 1999. godine, ona se na kraju nije pojavila, uprkos tome što je u očekivanju njezinog dolaska ceremonija kasnila skoro dva sata.

U prijepodnevnim satima predstavljeni su i novi nukleusi kolekcije iz Beograda i Podgorice, a projekat su prezentirali Branislava Anđelković, direktorica Muzeja savremene umetnosti Beograd i Petar Ćuković, umjetnički kritičar i direktor Narodnog muzeja Crne Gore.

Direktor Ars Aevija Enver Hadžiomerspahić ponovo je optimističan – kaže da bi izgradnja prvog bloka budućeg Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu konačno trebala početi iduće godine. Istina, to smo čuli i ranije, ali čini se da su predstavnici vlasti na svim nivoima konačno odlučili da se aktivnije uključe u očuvanje ove izuzetno vrijedne umjetničke kolekcije, za koju su svoja djela donirali neki od najpoznatijih savremenih umjetnika svijeta.