instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Koliko zarađuju fudbalske sudije u Bosni i Hercegovini?

Koliko zarađuju fudbalske sudije u Bosni i Hercegovini?

Fudbaleri u Premijer ligi Bosne i Hercegovine spadaju među one najslabije plaćene u Evropi. Zbog toga oni najbolji odlaze van granica Bosne i Hercegovine u potrazi za boljim angažmanima. Ista situacija je i s fudbalskim sudijama, ali oni nemaju sreću kao fudbaleri da napuste Bosnu i Hercegovinu. Dobiju priliku da sude UEFA-ina takmičenja, ali na kraju pravdu opet moraju dijeliti u Bosni i Hercegovini. Tako je Ognjen Valjić nakon što je dijelio pravdu u četvrtak na susretu Basel – Lech, tri dana kasnije dobio zadatak da sudi vječiti sarajevski derbi. 

U Bosni i Hercegovini postoji dosta nivoa takmičenja, a mi ćemo se osvrnuti na ona najvažnija i primanja sudija u Kantonu Sarajevo. Sve sudije svoju karijeru počinju u omladinskim ligama kantona u kojima su prijavljeni.

Tako glavni sudija i delegat za utakmicu omladinske lige u Kantonu Sarajevo dobiju po 20 KM, dok pomoćnici dobiju 15 KM. U seniorskoj ligi Kantona Sarajevo primanja su nešto bolja. Glavni sudija i delegat po susretu zarade 50 KM, dok pomoćnici zarade 30 KM, plus troškove prijevoza (pet do deset KM). 

U drugoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine klub koji je organizator susreta na glavnog sudiju, delegata i pomoćnike potroši između 550 i 700 KM. Prijevoz je uračunat u ovu cijenu i naplaćuje se po pređenim kilometrima.

Najskuplja liga za klubove, kada je u pitanju organizacija utakmice i plaćanje sudija i delegata je Prva liga Federacije. Klubovi za troškove glavnom sudiji, delegatu, posmatraču i pomoćnicima uplate između 1500 i 2100 KM. 

Klubovi u Premijer ligi na osnovu ugovora s BH Telecomom nisu dužni plaćati službena lica.

Troškove pokriva sponzor lige, a glavni sudija za duel u Premijer ligi Bosne i Hercegovine dobije 500 KM, dok pomoćnici dobiju 300 KM. Uz sve pritiske na terenu i s tribina, prije svega u nižim rangovima takmičenja, nismo sigurni da se “isplati” biti fudbalski sudija u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.

KOMENTARI