instant fap
NaslovnicaMagazin

Kolumbijci su pronašli olupinu legendarne galije San Jose s blagom vrijednim 17 milijardi dolara

Kolumbijci su pronašli olupinu legendarne galije San Jose s blagom vrijednim 17 milijardi dolara

Više od 300 godina je ležala potopljena na dnu mora u kolumbijskim vodama, a sada je napokon pronađena… i možda skriva najveće ikada otkriveno izgubljeno blago!

To da su Španjolci opljačkali pola svijeta, prvenstveno se fokusirajući na Južnu Ameriku, nije nikakva novost, ali ipak nas još uvijek ponekad iznenadi činjenica kako mnogo od tog blaga namijenjenog njihovim kraljevima u domovini nikada nije došlo do svog odredišta, već je završilo negdje na dnu mora i samo čekanekog preplanulog McConaugheya (referenca na film Fool’s Gold, ako niste shvatili) da ga otkrije i prljavo se obogati. Upravo su ovih dana tako kolumbijske vlasti obznanile kako su pronašle davno izgubljenu olupinu španjolske galije San Jose, koja je sa sobom u dubine blizu grada Cartagene (kolumbijske, ne španjolske) rekordan plijen.

sanSpomenuti je “brodić” potopljen još 1708. godine od strane britanske mornarice, a navodno je prevozioogromne količine zlata i dragog kamenja koji su španjolskom kralju trebali za njegove europske ratove. Neki stručnjaci procjenjuju kako je vrijednost izgubljenog blaga 17 milijardi sadašnjih dolara, ali pitanje je koliko je priča o San Joseu legenda, a koliko stvarnost te je li netko u međuvremenu već opljačkao olupinu. Bilo kako bilo, uskoro ćemo saznati.

Gold doubloons recovered from the Las Maravillas Shipwreck

Inače, tragovi olupine su otkriveni još davne 1981. godine od strane američke tvrtke Sea Arch Armada, koja se s kolumbijskom vlasti dogovorila oko podijele eventualnog blaga. Ipak, situcija se naknadno zakomplicirala pravnim zavrzlamama, da bi 2011. godine američki sud odlučio kako potpuna prava na sve pronađeno u i oko potopljenog broda te sam brod pripadaju isključivo Kolumbiji. Uslijedile su žalbe i još par godina natezanja, ali sada je napokon otvoren put vjerojatno jedinim legitimnim vlasnicima tog bogatstva (ipak je ukradeno njihovim precima) da izvuku ono što je njihovo i uživaju u blagodatima nenadane hrpe love. Samo nek’ se klone koke i sve će biti u redu!

KOMENTARI