instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Konačno se oglasio Zavod o flaširanoj vodi u kojoj su bile bakterije

Konačno se oglasio Zavod o flaširanoj vodi u kojoj su bile bakterije

Sedam od 70 flaširanih voda u Federaciji BiH sadrže bakterije koje ne smiju biti prisutne, rezultat je monitoringa uzoraka pakiranih prirodnih voda za piće kojeg je proveo Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH objavljenog  17.11., ali je sve vriječme ćutao o tome ko su proizvođači  vode sa fakelijama.

U međuvremenu podnesene su i prve krivične prijave u ovom slučaju, a danas se oglasio i Zavod, ali opet bez ključne informacije. 

Kako su naveli u današljem saopštenju Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH provodi ciljane preventivne monitoringe, čija je zadaća ustvrditi da li su proizvodi dostupni u prodaji u Federaciji BiH registrirani, da li sastav odgovara deklaraciji na proizvodu i da li su mikrobiološki ispravni: “Zato je Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH proveo Monitoring prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stolnih voda za piće, uzorkovanih na području Federacije BiH. Analizirana je mikrobiološka ispravnost kao i da li sastav odgovara deklaraciji na proizvodu, te su obuhvaćene i vode koje ranije nisu bile na Popisu priznatih izvorskih mineralnih i stolnih voda koje se stavljaju na tržište u BiH, što je preduvjet za priznavanje voda u skladu s Pravilnikom o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama”, naveli su dodajući da je Zavod o rezultatima monitoringa 70 uzoraka različitih domaćih i uvoznih proizvođača voda obavijestio Federalnu upravu za inspekcijske poslove 18.10.2022. godine, kako bi se proveo pojačan nadzor u maloprodaji, proizvodnim pogonima i punionicama.

“O svemu tome Zavod za javno zdravstvo FBiH je u prisustvu glavnog federalnog zdravstvenog inspektora javnost obavijestio na konferenciji za novinare održanoj 17. novembra, predstavljajući rezultate monitoringa sa ciljem transparentnog informisanja javnosti o rezultatima svog rada”, konstatovali su.

Kako su naglasili, budući da ovo nije bila službena kontrola po zahtjevu nadležnih uprava za inspekcijske poslove, nisu ovlašteni da objave imena proizvođača voda, jer njihove ingerencije završavaju dostavom rezultata monitoringa nadležnoj upravi za inspekcijske poslove. No, podsjećamo, ranije su iz entitetske inspekcije saopćili da oni nisu nadležni da objave u kojim flaširanim vodama su pronađene bakterije kojih nije smjelo biti.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH uvjeravaju javnost da ne mora biti zabrinuta.

“Ono što možemo potvrditi je da pronađena onečišćenja nisu u količini koja bi bila štetna po ljudsko zdravlje, što je na konferenciji za novinare jasno naglašeno. Sa žaljenjem konstatiramo da su aktivnosti Zavoda na monitoringu, čiji je jedini cilj bio pojačati institucionalni nadzor i spriječiti potencijalne neregularnosti u budućnosti, u javnosti izazvale zabrinutost, što nam nije bila namjera”, poručili su.

Na to što Zavod za javno zdravstvo FBiH nije objavio ključne podatke nije reagovala niti jedna druga institucija, osim Ombudsmena za zaštitu potrošača Bosne i Hercegovine, a od političkih stranaka reagovao je samo Admir Čavalić iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu koji je kao entitetski parlamentarac uputio zastupničko pitanje.

Takođe krivične prijave su podnijeli i advokati Mirnes Ajanović i Dario Sandić.

“Podnio sam krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u Zavodu za javno zdravstvo, protiv lica iz Agencije za sigurnost hrane i protiv za sada NN proizvođača radi zloupotrebe službenog položaja, nesavjesnog vršenja službene dužnosti, a proizvođače zbog stavljanja u promet životnih namirnica koje su neispravne. Nedopustivo je da građani ne znaju koja voda je fekalno zaražena”, rekao je Mirnes Ajanović.

“Ni nakon 15 dana nisam dobio odgovor od Zavod koje vode su neispravne. U cilju zaštite zdravlja gradjana i otklanjanja opasnosti od ugrožavanja zdravlja zbog konzumacije neispravne vode, danas sam podnio krivičnu prijavu protiv direktora Zavoda za zdravlje FBiH”, rekao je Sandić koji je krivičnu prijavu adresirao protiv mr. sc. Siniše Skočibušića, direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

KOMENTARI