instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Korićanske stijene kriju grobnicu s tijelima žrtava

Korićanske stijene kriju grobnicu s tijelima žrtava

Pronalazak tijela žrtava koje su u augustu 1992. godine ubijene na Korićanskim stijenama, godinama je zakočeno uslijed indiferentnosti nadležnih tužilaca iz Tužilaštva BiH, koje je preuzelo brigu za ovaj slučaj kaže Edin Ramulić, predstavnik Udruženja „Izvor“ iz Prijedora, koje okuplja porodice žrtava iz proteklog rata.

„Tamo, na žalost, ne postoji dovoljan broj raspoloženih tužilaca koji su spremni izaći na ovaj negostoljubivi teren. I ranijim ekshumacijama na ovom području rukovodili su pomoćnici tužilaca, a ne oni sami.“, kaže Ramulić.

On dodaje kako su članovi porodica žrtava za kojima se traga uvjereni kako se tijela kriju ispod velike količine kamenja koje je miniranjem obrušeno na mjesto gdje se nalaze tijela, u nastojanju da se prikrije zločin.„Prije tri godine organizovana je pretraga tog terena i nađeni su dijelovi posmrtnih ostataka, kao i drugi tragovi na osnovu kojih se može zaključiti kako se tijela nalaze na mjestu zločina.

To potvrđuju i izjave svjedoka.“, istakao je Ramulić. Prema njegovim riječima, problem je u tome što je pomenuta lokacija nespristupačna za dolazak teških mašina kojima bi se mogli obaviti neophodni radovi, jer se radi o ogromnoj količini stijena i kamenja velike težine. „Prema našim procjenama tu bi se moglo nalaziti između 20 i 70 tijela, a treba pomenuti kako je dio tijela uništen paljenjem i korištenjem raznih hemikalija.“, rekao je Ramulić.

On je dodao kako su do sada pronađene i identifikovane 104 žrtve zločina na Korićanskim stijenama, a prema podacima Udruženja „Izvor“, pripadnici Interventnog voda policije iz Prijedora pogubili su na tom mjestu 187 osoba.

KOMENTARI