instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Kosovo ponovo uvelo policijski sat zbog naglog porasta broja oboljelih

Kosovo ponovo uvelo policijski sat zbog naglog porasta broja oboljelih

Nakon velikog povećnja broja zaraženih i preminulih u poslednje dve nedelje, Vlada Kosova je na sinoć održanoj elektronskoj sednici usvojila nove mjere za borbu protiv pandemije COVID-19.

Novim mjerama se od danas, 6. jula, u gradovima sa velikim brojem zaraženih osoba, Prištini, Prizrenu, Uroševcu i Vučitrnu uvodi zabrana kretanja građanima od 21 sat uveče do 5 ujutru, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Svim subjektima koji nude gastronomske usluge (restorani, kafići, noćni klubovi i slično) zabranjen je rad od 21 do 5 sati na cijeloj teritoriji Kosova. Izvan ovog rasporeda mogu raditi samo na otvorenom, poštujući udaljenost 1,5 metara između stolova, kao i usluge “ponesite sa sobom”.

Svi subjekti koji pružaju javni prevoz (autobusi, kombi, taksi) moraju da rade sa polovinom svog kapaciteta u pogledu broja putnika koji prevoze kako bi omogućili prostor potreban svakom putniku.

Na prijedlog Ministarstva zdravlja usvojene su i mjere koje se odnose na na povećanje kapaciteta zdravstvenih ustanova odgovarajućim krevetima i medicinskom opremom za liječenje slučajeva zaraženih COVID-19, uključujući stvaranje dodatnih kapaciteta sa krevetima i prostorom u regionalnim I privatnim bolnicama.

Nalaže se reorganizacija zdravstvenog osoblja koje se stavlja u službu slučajeva zahvaćenih COVID-19, mobilizacija zdravstvenog osoblja na nacionalnom nivou, uključujući po potrebi i zdravstvene radnike koji trenutno nisu angažovani, te povećanje kapaciteta u službi mikrobiologije, infektologije i drugih usluga direktno povezanih sa slučajevima COVID-19.

Ministarstvo zdravlja i nadležne zdravstvene ustanove dužni su da preduzmu neophodne i hitne radnje za sprovođenje viroloških ispitivanja, uključujući potpuno korišćenje postojećih kapaciteta za testiranje, stvaranje novih kapaciteta za testiranje po regionima, licenciranje privatnih zdravstvenih ustanova za obavljanje testova na COVID 19 i prioritetno testiranje onih ljudi kojima je najpotrebnije.

Ministarstvo zdravlja i nadležne zdravstvene ustanove dužni su da izdvoje potreban budžet za kupovinu do 100.000 viroloških testova, do 500.000 vakcina protiv sezonskog gripa, da urade potrebnu nabavku za eventualnu vakcinaciju protiv COVID-19 u skladu sa protokolima Evropske komisije i WHO, za sedam uređaja za testiranje, specifične terapije za liječenje oboljelih od COVID-19 u skladu sa protokolima Evropske komisije i SZO.

Takođe je naloženo da se uradi podjela budžeta za angažovanje dodatnog zdravstvenog osoblja po potrebi, za zaštitnu oprema za zdravstveno osoblje po potrebi i doplatu za dodatno angažovanje zdravstvenog osoblja.

Vlada je usvojila i odluku da su javne i privatne institucije na Kosovu dužne da smanje broj zaposlenih na nivou neophodnog osoblja, javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama savjetuje se smanje pružanje nebitnih zdravstvenih usluga, od svih opština se traži da u potpunosti ponovo aktiviraju svoje lokalne štabove.

Ministarstvo zdravlja i nadležne zdravstvene ustanove dužni su da izgrade adekvatne medijske strategije za informisanje građana.

Ministarstvo zdravlja će pripremati i podnositi Vladi svake nedjelje izveštaj o sprovođenju ove odluke, a novo uvedene mjere ce se primjenjivati do donošenja druge odluke u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Na Kosovu su, inače, sve ranije mjere uvedene sredinom marta, potpuno ukinute u prvoj polovini juna mjeseca.

U posljednja 24 sata na Kosovu je preminulo devet osoba, dok su evidentirana 152 nova slučaja zaraze koronavirusom, saopšteno je sinoć iz Nacionalnog instituta javnog zdravlja Kosova. Ovo je najveći broj preminulih od COVID-19 u jednom danu, tako da se broj smrtnih slučajeva povećao na 75. Prema posljednjim informacijama, na Kosovu je aktivan 1.531 slučaj.

KOMENTARI