instant fap
NaslovnicaSport

Kozara još uvijek nije kažnjena zbog sramotnog navijanja, odluka u ovom mjesecu

Kozara još uvijek nije kažnjena zbog sramotnog navijanja, odluka u ovom mjesecu

Prije više od mjesec dana, tačnije 26. oktobra ove godine navijači FK Kozara su sramotnim skandiranjem “nož, žica, Srebrenica” tokom domaćeg susreta protiv Sarajeva zgrozili bosanskohercegovačku javnost. O sankcijama za klub povodom uvredljivog navijanja njihovih navijača još nije odlučeno.

https://youtu.be/7AM61d9F56Y

Ovaj sramotni čin desio se u uzvratnoj utakmici osmine finala Kupa Bosne i Hercegovine kada je Sarajevo u Gradišci rezultatom 5:0 savladalo Kozaru te s ukupnih 8:1 prošlo u četvrtfinale.

Prvi sastanak Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine nakon tog meča održan je 16. novembra, ali tada su kažnjeni samo klubovi iz BHT Premijer lige Zrinjski, Široki Brijeg i Željezničar.

U razgovoru za Klix.ba predsjednik Disciplinske komisije Fudbalskog saveza BiH Goran Kosorić kazao je da kažnjavanje Kozare nije u ingerenciji FSBiH, nego FSRS, pošto se Kozara takmiči u Prvoj ligi RS, čime spada pod nadležnost entitetskog saveza.

Kosorić nas je uputio na FSRS. Prve informacije koje smo dobili iz tog saveza bile su da iz FSBiH još nije stigao dopis, da je to u ingerenciji FSBiH, jer se radi o Kupu BiH i da će provjeriti da li je stigao dopis.

Ipak, nakon provjere podataka, kazano nam je da je dopis iz Fudbalskog saveza BiH stigao te kako će odluka o sankcionisanju Kozare biti donesena u mjesecu decembru. To nam je potvrdio generalni sekretar FSRS Bogoljub Petković.

“Na idućoj sjednici Disciplinske komisije RS taj predmet će biti na razmatranju. Nema zakazanih sjednica unaprijed, nego kada bude nekoliko predmeta, onda se saziva sjednica. Sada je novi saziv u Savezu, ljudi su tek konstituisani. U ovom mjesecu će sigurno biti sjednica”, kazao je Petković.

Cijeli slučaj je posebno interesantan pošto se desio nedugo prije utakmice Bosne i Hercegovine i Grčke u Atini u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Tada su pojedine navijačke grupe grčkih navijača vrijeđale naš fudbalski tim, što je naišlo na osudu bh. javnosti, a stigla su i izvinjenja od Fudbalskog saveza Grčke.

Nažalost, skoro identičan incident desio se i unutar granica Bosne i Hercegovine i unutar takmičenja koje organizira Fudbalski savez Bosne i Hercegovine. Kazna još nije stigla.

Od odugovlačenja kazne veći je problem to što prilikom pronalaženja prave informacije nismo nailazili na reakcije koje ukazuju da se uopće mari za donošenjem tako važne odluke. Nije se stekao dojam da je incident iz Gradiške mnogo važan.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Istina, niko od sagovornika u svojim riječima nije branio navijače Kozare niti je bježao od odgovornosti, ali nemar koji se osjeti u ovom slučaju je, u najmanju ruku, zabrinjavajući. Jer, takav odnos ne ukazuje da je fudbalska porodica BiH ujedinjena u borbi protiv nacionalizma. Ako ovakvi incidenti ne zahtijevaju vanredne sjednice, oštre kazne i osude, kakvi incidenti to zahtijevaju?

KOMENTARI