instant fap
NaslovnicaLokalne temeOstalo

Kozara: Krajiška ljepotica uvrštena je prije 50 godina na listu nacionalnih parkova

Kozara: Krajiška ljepotica uvrštena je prije 50 godina na listu nacionalnih parkova

Kozaru zovu “krajiškom ljepoticom” zbog gustog kompleksa četinarskih i listopadnih šuma, proplanaka, pećina, vodopada, izvora pitke vode, bistrih potoka i izuzetno bogatog biljnog i životinjskog svijeta.

Niska, ostrvska planina – smještena između Panonske nizije na sjeveru i Dinarida na jugu, omeđena rijekama Savom, Unom i Vrbasom – ove godine slavi vrijedan jubilej – pola stoljeća od kako je Kozara 1967. uvrštena na listu nacionalnih parkova.

Prije poslednjeg rata Nacionalni park Kozara bio je poznat samo po NOB-u i čuvenoj bitki iz Drugog svjetskog rata , ali se uvođenjem brojnih sadržaja slika značajno promijenila.

Nataša Pjević, šef plana i analize NP Kozara, kaže da je područje nacionalnog parka osnovano zbog zaštite kulturno-historijskih i prirodnih vrijednosti, te da je površina parka nepunih 4.000 hektara.

Najviša tačka NP Kozara – koja se nalazi na Goloj planini – je 876 metara, dok je Mrakovica na 806 metara nadmorske visine.

“Kozara je poznata po spomeniku, podignutom 1972. godine, u čast svih onih koji su izgubili život u NOB-u, kao i po Memorijalnoj zoni. Tu su brojni prirodni vidikovci, kao što su Gola planina i Kozarački kamen, te brojna uređena izletišta, kaptirani izvori vode. Pet pješačkih staza obilježeno je signalizacijom parka, za ljubitelje rekreacije imamo trim-stazu za djecu i odrasle, ski-staze s pratećom infrastrukturom”, kaže Pjević.

U Nacionalnom parku Kozara gosti mogu boraviti u hotelu, motelu, bungalovima, planinarskim domovima. Posjetioci mogu uživati u razgledavanju 900 biljnih vrsta ili autohtone faune. Oko 88 posto površine Kozare pokriveno šumom, najčešće mješovitom bukvom i jelom.

Dragan Romčević, direktor NP Kozara, kaže da svake godine bilježe sve veći broj posjetilaca. Doduše, uglavnom se radi o gostima koji ostaju samo jedan dan na Kozari, ali svejedno – prošla godina bila rekordna po broju posjetilaca (103.000). Plan za ovu godinu je da se izgradi adrenalinski park za djecu i odrasle.

“Ako govorimo o prirodi, onda govorimo prije svega o šumi, koje su ovdje primjer vitalnosti i zdravosti. Ako govorimo o životinjskom svijetu, u prvom redu moramo govoriti o zastupljenosti sisara, mi nemamo medvjeda, risa i divokozu, ali imamo vuka u prolazu, divlju svinju, srneću divljač. Može se govoriti o velikom bogatstvu vodozemaca, gmizavaca i leptira i u budućnosti ćemo se detaljnije pozabaviti ovim istraživanjem. Kada su u pitanju biljne vrste Kozara ih ima 900, a naprimjer cijela Engleska ima 1.600 biljnih vrsta. Prethodnih godina je zasađeno oko hiljadu sadnica rijetke i ugrožene biljne vrste tise” kaže Romčević.

U NP Kozara se održavaju brojne manifestacije – Dan zime, Pozdrav proljeću, obilježavanje 4. jula Dana Bitke na Kozari, 9. maja Dana pobjede nad fašizmom, likovna kolonija Sreten Stojanović, književni susreti, Međunarodni brdski maraton…

Ulaz u Nacionalni park Kozara odrasli plaćaju dvije KM, a djeca jednu KM. Ulaznica je doprinos za zaštitu, očuvanje i promociju nacionalnog parka.

KOMENTARI