instant fap
Naslovnicainmedia danas

Krajina trpi zbog čovjeka koji želi postati “prvi u Bošnjaka”

Krajina trpi zbog čovjeka koji želi postati “prvi u Bošnjaka”

Politička igra u Krajini dobila je novi zaokret nakon što NES i SDP već dugo nisu u stanju obezbijediti većinu i usvojiti budžet. Sve ozbiljnije se razmišlja o rekonstrukciji Vlade na čijem čelu bi mogao biti gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić (Pomak).

Nezvanično, ovu varijantu podržava Predsjedništvo SDP-a, jer Fazlićeva karizma mnogo bi značila ovom kantonu koji je u krizi, ali i partiji iz koje je bihaćki gradonačelnik i potekao. Međutim, krajiški SDP nije spreman raskinuti koaliciju sa vladajućim NES-om.

PRVI U BOŠNJAKA

– Koliko ja vidim, oni se najviše rukovode pripremnim pozicijama za ovogodišnje izbore, dakle, nepravednom raspodjelom resursa za koje postoji bojazan da budu korišteni za izborne rezultate. Razlika između SDP-a i NES-a je u tome što NES želi preko kantona da postane nacionalni igrač na državnom nivou, odnosno da Ogrešević (Nermin, lider NES-a, op. a) bude prvi u Bošnjaka. Zato Kanton trpi. Spreman sam da žrtvujem svoje tri godine gradonačelničkog mandata ako SDP ne želi ponuditi drugog kandidata. Cilj mi je da se Kanton odblokira i da to krene, kazao je za Oslobođenje gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

On nije spreman na taj potez ako NES ostane u Vladi, a inače ne postavlja nikakve druge uslove, kao ni SDA, koja se ponudila da građanskim opcijama obezbijedi potrebnu većinu.

– Čitava priča se vodi o tome da četvorka traži rekonstrukciju Vlade bez NES-a. U to zbog čega SDP oklijeva, a u pitanju je čitava igra, ja ne ulazim. Očigledno je da nema mnogo opcija i da je vulgarizirana pozicija premijera i ministara, bojim se da oni cijeli mandat nisu ozbiljni i sad su došli u poziciju gdje traže podršku zdravstvo, policija, obrazovanje i svi drugi budžetski korisnici. Umjesto da traže rješenje, oni nagovaraju i huškaju ljude na opoziciju, a niko ne razmišlja o ostavci. To nema nigdje u demokratskom društvu u kojem, ako neko nije u stanju da osigura normalno funkcionisanje vlasti, treba da podnese ostavku. Nema nikakve logike da nasilu nastave pokušavati jedno te isto, ističe Fazlić.

Dvije godine pandemije učinile su svoje. U početku je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević preuzimao zasluge pravljenja karantina u Cazinu, zatvarajući po 14 dana u njega krajiške radnike koji su se vraćali iz Slovenije. Vrhunac svega je bio kada je nedavno procurio audiozapis Mustafe Ružnića, premijera USK-a iz te stranke, koji se hvali “nafakom” od korone. Zatim su preuzimali zasluge za rješavanje migrantske krize koja uopšte nije riješena, što Fazliću pogotovo smeta.

– Često je operativna grupa Vlade USK-a radila na našu štetu, a ja sam na nivou grada morao donositi teške odluke. Oni pokušavaju okriviti Izetbegovića, Cikotića i Sarajevo. Zamislite koliko to nama otežava stvaranje normalnih odnosa u državi, bez kojih se dokazalo da nema izlaza ni iz čega, pa ni migrantske krize, napominje Fazlić.

INTEREŽDŽIJE

Ono što dodatno otežava situaciju jeste bojazan SDP-a da će Fazlić i Pomak uzeti mnogo glasova ovoj partiji, što bi mogao biti i glavni razlog zbog kojeg SDP bježi od saveza sa građanskim opcijama.

– Ja sam uvijek za to da se građanske stranke ujedine. Pomak nema potencijal da izađe na državni nivo, ali zajedno sa SDP-om i ostalima možemo. Naše i njihovo mjesto je u građanskom bloku, smatram da je to dobra alternativa, ali ljudi imaju i drugačije interese, kaže Fazlić.

Dodaje da bi, kada bi bio na mjestu premijera Ružnića, sam podnio ostavku. Također, naglašava da četvorka iz opozicije nimalo nije odgovorna za stanje u Kantonu.

KOMENTARI