instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Kuda idu divlje patke?

Kuda idu divlje patke?

Već dugi niz godina u centru Sanskog Mosta odomaćilo se jato divljih pataka. Ovi novi pernati stanovnici našeg grada, obično se brčkaju i uživaju plivajući rijekom Sanom u neposrednoj blizini gradskog mosta.

Ptičjoj koloniji prija briga Sanjana, posebno naših sugrađana koji šetnju mostom iskoriste kako bi ih nahranili. Divlje patke su postale uobičajen kolorit na rijeci Sani, posebno u zimskom periodu.

Pretpostavlja se kako ovo jato svake godine dolazi sa sjevera, iz hladnijih područja Evrope, te svoje stanište i izvor hrane pronalazi baš u Sanskom Mostu. Inače, ova vrsta divljih pataka poznata je i pod nazivom gluhara.

Mužjak divlje patke na glavi i vratu ima tamnozeleno perje metalnog sjaja s bijelim prstenom na dnu. Prsa su mu smeđe boje, a trbuh i donja strana krila svijetlosivi. Kratko repno perje je bijelo. Dva srednja repna pera zavinuta su u kovrčice.

Kljun je žut i sa strane nazubljen.Ženka je pokrivena neuglednim svijetlosmeđim i tamnosmeđim perjem koje ima zaštitnu ulogu. Narančaste kratke noge među prstima imaju široke plivaće kožice. Vrlo brzo leti i dobro pliva. Naraste do 58 centimetara u duljinu. Živi u čitavoj Europi, a samo najsjevernija područja zimi napušta i seli u susjedna južnija. Česta je ptica, lovi se i umjetno uzgaja.

KOMENTARI