instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Kuhinjski kutak bh. dijaspore: Kada neko spomene šniclu ili sacher tortu, kroz glavu vam prolazi samo jedan grad

Kuhinjski kutak bh. dijaspore: Kada neko spomene šniclu ili sacher tortu, kroz glavu vam prolazi samo jedan grad

Austrijanci su oduvijek bili majstori u tome da na sto stave najrazličitije kulturne uticaje. Austrijski jelovnik čita se poput putopisa kroz evropsku kulturnu historiju, poput putovanja u prošlost.

Wiener Küche

Naša današnja sagovornica Adela Jahić, rodom iz Sarajeva, prije četiri godine preselila se u Beč.

Nova država, novi jezik, novi ljudi i, naravno, na toj listi je i nova hrana. Gdje god odemo, turistički ili ne, neizbježno je upoznavanje kulture tog prostora, a jedan od načina da upoznamo sredinu u koju smo stigli definitivno jeste hrana.

– S obzirom na to da idem u školu, nemam vremena za kuhanje, pa se često odlučim na nešto gotovo iz nekog od mnogobrojnih bečkih restorana. Iako postoji mnogo tradicionalnih restorana iz svih dijelova svijeta, McDonalds, Burger King i mjesta slična njima su definitivno nešto za šta se odlučuje većina mojih vršnjaka, govori Adela koja u Beču pohađa Višu ekonomsku školu.

Krajem 18. stoljeća u kuharskim knjigama na njemačkom jeziku počinje se pojavljivati izraz Wiener Küche, što znači bečka kuhinja. Tradicionalna bečka kuhinja obilježena je mnogim ranijim utjecajima doseljenika iz područja i država koje su nekada bile dijelom Austro-Ugarske monarhije. Zbog posebnog položaja i blizine Mađarske, Češke i Moravske, na bečkim menijima se često mogu naći jela iz ovih država i regija.

– Beč je mjesto sa različitim kulturama, što je meni, kao nekome ko je u Sarajevu jeo isključivo tradicionalna jela koja su specifična za naše područje, bilo jako čudno na početku. Azijski specijaliteti su definitivno neizbježni u gradu kao što je ovaj i nemoguće je ne probati ih, kaže naša sagovornica.

image

Kada neko spomene šniclu ili sacher tortu, kroz glavu vam prolazi samo jedan grad – Beč.

– Austrijska kuhinja većinom ima mesne specijalitete: bečku šniclukabanose koji podsjećaju na naš sudžuk, ali ono što se može smatrati pravim austrijskim nacionalnim specijalitetom je tafelspitz. To je junetina kuhana u goveđoj supi i servirana sa jabukama, hrenom i vlašcem – jelo kojem jednostavno ne možete odoljeti, govori Adela.

Iako postoji mnogo slanih poslastica, u ovoj kuhinji preovladavaju slatke.

– Već pomenuta sacher torta, savršena bečka štrudla od jabukaknedle najčešće punjene voćnom marmeladom… ali ni ljubitelji čokolade nisu zaboravljeni. Koliko slatka jela preovladavaju, govori sama činjenica da jedno slatko jelo u svom nazivu sadrži riječ “Kralj” (Kaiser) – Kaiserschmarrn. To su usitnjene palačinke koje, osim što su savršen desert, mogu se servirati čak i kao obrok, istakla je Jahić.

Svaka regija u Austriji – Štajerska, Koruška, Ischgl i druge – ima svoje kulinarske preferencije. Negdje paprikaš sa začinima, negdje kuhani krompir i mesni lonac.

– Dva jako poznata dodatka jelima jesu krompir-salata koja već stoljećima dopunjava austrijske trpeze i druga, malo neobičnija stvar jeste ulje od bundeve koje se uglavnom jede uz razne krem-supe, dodaje.

Bez obzira na to gdje se nalazite u Austriji, imate šta probati, a svakako nećete biti razočarani lokalnom raznolikom, ukusnom, hranjivom, izvornom i velikodušnom kuhinjom.

Adela ističe da je glavni austrijski grad bogat bosanskohercegovačkim restoranima.

Poseban okus

– Gdje god da odemo, svi ćemo poželjeti otići u restoran sa našom tradicionalnom hranom. Kada sam tek došla u ovaj grad, bilo je čudno na izlozima pročitati velikim slovima ispisane nazive jela kao što su burek, ćevapčići, pa i baklava, iskreno će naša sagovornica.

Austrijska hrana ne razlikuje se puno od naše, ali ipak svaka kuhinja ima svoj poseban okus.

– Lijepo je isprobati okuse iz svih krajeva svijeta, ali, naravno, uvijek ću rado otići na neko naše mjesto i na tren se vratiti kući, zaključila je Adela Jahić za Moja BiH.

KOMENTARI