instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Kvadrat stana u centru Sarajeva košta oko 6.000 KM

Kvadrat stana u centru Sarajeva košta oko 6.000 KM

Stanovi u Bosni i Hercegovini nikada nisu bili skuplji. U centru Sarajeva i Banja Luke kvadrat stana prodaje se za 6.000 KM. 

Izvan centra kvadrat stana se u ova dva grada kreće između tri i četiri hiljade maraka.

Na ovako visoke cijene uticale su velika potražnja, te poskupljenje građevinskog materijala i ostalih ulaznih troškova.

Poznavaoci prilika na tržištu nekretnina kažu da se eventualni pad cijena može očekivati tek polovinom naredne ili početkom 2024. godine.

Investitori ističu da su na trenutnu cijenu novih stanova u prvom redu uticali veća tražnja i poskupljenje građevinskog materijala. Naravno, bitna je i lokacija.

Veljko Jarić, investor je govorio za BHRT o cijenama:

“Početna cijena stana na ovoj lameli koja sad se privodi kraju je bila negdje oko 2.600, 2.700 KM. Sad je 3.600 KM. Znači skoro hiljadu maraka je cijena otišla gore i sad je to stalo. Znači nema više naznaka da to može ići gore”

Trgovci građevinskim materijalom zadovoljno trljaju ruke. Ni sami ne znaju objasniti razlog prave ekspanzije gradnje i kupovine građevinskog materijala.

“Prodaja i dalje ide kao što je išla i prošle godine. Ne može se reći da je nešto oslabila, ili da je pala. S tim da je neuporedivo skuplje. Čak neke stvari i do 100 posto, kao što je stiropor ili ljepilo fasadno, čitav taj program”, naveo je Bojan Stanković, trgovac građevinskog materijala.

Najskuplji kvadratni metar stana u Bosni i Hercegovini u ovom momentu je na Jahorini. Slijede Sarajevo, Banja Luka, Trebinje i Bijeljina. Kupci se uglavnom dijele u dvije grupe.

Dragan Milanović, agent za nekretnine, naveo je:

“Pola kupaca je domaćih, odnosno kupaca iz mjesta gdje se prodaje nekretnina. Pola je ljudi sa strane koji kupuju nekretninu kao investicijsku ili je rentiraju ili dalaze djeca na studije”.

Razloga za jagmu za nekretninama, po mišljenju ekonomista, ima nekoliko. Ali možda najvažnije je to što oni koji imaju novac ne vide druge opcije u koje bi investirali.

Saša Grabovac iz Udruženja ekonomista “SWOT” pojašnjava:

“I naši investitori i strani, a pogotovo naši, u nedostatku takvih prilika najčešće se odlučuju za kupovinu nekretnina, pa imaju 10, 20 koje čak i ne izdaju, nego čekaju i žele da poraste vrijednost i eventualno da zarade na povećanju cijene stanova.”

Prema podacima državne Agencije za statistiku u Bosni i Hercegovini je u prvih pola godine, iako nikada nisu bili skuplji, prodato više od hiljadu novih stanova.

KOMENTARI