instant fap
Naslovnicainmedia danas

Lager krenuo u rekultivaciju bivšeg kopa, prave se parkovi, vještačko jezero…

Lager krenuo u rekultivaciju bivšeg kopa, prave se parkovi, vještačko jezero…

U Sanskom Mostu započet je ambiciozan i do sada neviđen projekt kada je u pitanju rudarstvo.

Naime, posuška kompanija Lager koja upravlja rudnikom Kamengrad započela je rekultivaciju čiji je konačni cilj da od nekadašnjeg rudnika napravi oazu za građane ovog kraja.

Na mjestu bivšeg rudnika planirani brojni sadržaji za građane

Nakon više od 50 godina rada rudnika Kamengrad, u kojem je izmijenjalo više oblika organiziranja pa i vlasnika počevši od društvenog, pa privatiziranog pa tako i današnjeg u vlasništvu firme Lager, po prvi put se vide obrisi rekultivacije eksploatiranih površina i područja unutar rudnika na kojima se proces eksploatacije završio.

Površine na kojima će biti park već se zatrpavaju humusnom zemljom 

Dobar dio rudarskih rupa koje su bile dubine i do 70 metara su zatrpane, poravnate i na nekim dijelovima već nasuta i zemlja kao jedan od posljednjih koraka rekultivacije dok na drugim dijelovima se ravnaju obale budućeg jezera.

Kroz ovaj proces rekultivacije su sanirane i ceste te je mještanima sela oko rudnika omogućeno da sigurno mogu koristiti svoje ceste bez straha od urušavanja.

Planirano i vještačko jezero

Kroz započeti proces rekultivacije eksploatiranih površina kompanija Lager namjerava ozeleniti dio površina, dok od drugog dijela želi napraviti sportsko-rekreativni centar sa jezerom, plažama i drugim sadržajima od kojih će koristi imati cijela zajednica.

Sve to imat će i svoj privredni dio, odnosno pokretanje postrojenja za proizvodnju ‘zelene energije’ što pokazuje ekološku svijet kompanije Lager.

Mašine konstantno na terenu

Naime, na deponijama rekultivacija će se provesti i kroz izgradnju solarnih elektrana kako bi cijeli budući centar bio samoodrživ ali kako bi u budućnosti pridonio zelenoj tranziciji i energetskoj neovisnosti kroz obnovljive izvore energije.

Budući izgled solarne elektrane koju planira graditi kompanija Lager

Nakon toliko buke oko ovoga rudnika ovo daje nadu da će ovi potezi Lagera i rekultivacija eksploatiranih površina biti trend i u drugim rudnicima i da će se na starim rudnim područjima umjesto opasnih rupa i nepristupačnih površina pojaviti zelene površine i sadržaji koji će donijeti dobrobit cjelokupnom stanovništvu.

Rekultivacija rudničkih površina koju je Lager započeo je prilično ambiciozan projekt ali dosadašnje iskustvo i rezultati su pokazali da Lager ima snagu i znanje iznijeti ono sto najavi.

Područja rudnika koja su bila rupe dubine i do 70 metara su dana prostrani platoi.

KOMENTARI