instant fap

Lagumdžija se nije snašao, srljao je iz greške u grešku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u intervjuu za sarajevski list “Oslobođenje” da se “Bošnjaci bore za fizički i duhovni opstanak u nepovoljnim okolnostima i okruženju”, te da “moraju biti mudro vođeni i organizirani”.

Izetbegović je kazao kako misli da će Socijaldemokratska partija (SDP) Zlatka Lagumdžije doživjeti poraz na narednim izborima, jer je za “dvije godine vladavine napravio previše grešaka i premalo dobrih poteza”.

“Izgubili su se. Vanredni izbori su jedno od rješenja”, istakao je Izetbegović.

Na pitanje da li će poslanici SDA glasati za smjenu Zlatka Lagumdžije koju je inicirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Izetbegović je odgovorio da još nije zauzet stav o tom pitanju.

“Ali je sasvim jasno da se Lagumdžija u ulozi najutjecajnijeg lidera u postizbornom periodu nije snašao. Da je srljao iz greške u grešku, i da snosi najveću odgovornost za stanje u zemlji. Politika Zlatka Lagumdžije ne može izvući zemlju iz krize, to je jasno i njegovim simpatizerima i glasačima”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je govorio i o sve bližim vezama Bosne i Hercegovine i Turske. Ponovio da je turski premijer Recep Tayyip Erdogan muslimanski lider.

“Alija nije Erdoganu ostavio Bosnu u emanet, niti je to mogao učiniti, ali mu jeste ostavio brigu o Bosni u emanet. Tražio je od njega da nas ne zaboravi. Vidite, ova zemlja je bila žrtva agresije susjednih zemalja, u nju su nezvane ušle i srbijanska i hrvatska vojska. Nakon rata i Srbija, i Hrvatska nastavile su da pomažu Srbe i Hrvate, i politički i finannsijski. I smatra se dopustivo da nakon svega srbijanska vlada dođe u Banju Luku na zajedničku sjednicu s Vladom RS, i smatra se za normalno da se po Franji Tuđmanu nazivaju ulice i mostovi po Hercegovini, ali se duhovi uznemire kada Erdogan izjavi da će Turska pomoći BiH, ili kada ja izjavim da muslimani diljem svijeta uče dovu za njegovo ozdravljenje. Erdogan je globalni muslimanski lider, on zastupa stavove, on artikulira interese i izgovara riječi koje su na ponos mnogim muslimanima i mnogim Bošnjacima. I to je tako, sviđalo se to nekome ili ne”, rekao je Izetbegović.

Komentirajući negodovanja iz Republike Srpske na glasanje Bosne i Hercegovine za Rezoluciju kojom se osuđuju ratni užasi u Siriji, Izetbegović je apostrofirao:

“Naš glas je važan zato što zemlja koja je iskusila ratno nasilje, humanitarnu katastrofu i ravnodušnost svijeta, ne smije ostati ravnodušna kada se slično nasilje i humanitarna katastrofa dešava nekom drugom. Lagumdžija je u mnogim stvarima pogriješio u posljednje dvije godine, ali u ovoj nije, i nema razloga za ovakvu reakciju Milorada Dodika. I ja i Lagumdžija smo branili obraz BiH kada smo postupili kako smo postupili”.

Izetbegović je za sebe rekao da je uvijek bio vjernik.

“Bio sam na Božijoj strani od kad znam za sebe. Nije bilo tinejdžerskih dilema, ali je bilo mladalačkog života koji odvuče čovjeka od vjere i ozbiljnih tema općenito. Bilo je i grijeha i grešaka, ali sam uvjeren da bez toga dvoga, bez kajanja, nema istinske vjere. Rahmetli Alija je rado razgovarao o islamu ali nikad nije forsirao tu priču, nikad me nije tjerao na prakticiranje. Uostalom, nikad me nije tjerao ni na što, čekao je da sam napravim svoje izbore. A moj izbor je bio da tragam za smislom, razlozima, vjerom koja zadovoljava i razum i srce”, naveo je Izetbegović.

Slobodna Bosna

KOMENTARI