instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Leđen dobio 11 godina zatvora za ubistvo četveromjesečnog sina

Leđen dobio 11 godina zatvora za ubistvo četveromjesečnog sina

Eldar Leđen (1993) osuđen je danas na Kantonalnom sudu u Sarajevu na 11 godina zatvora za ubistvo četveromjesečnog sina.

Ubistvo se dogodilo 29. novembra 2014. u kući u sarajevskoj ulici Avde Hodžića.

Nisam želio da dođe do ovoga. Jako mi je teško i svaki dan se nosim s ovim. Svaki dan mi je kazna i ne znam kako ću izdržati“, kazao je Leđen na posljednjem ročištu, obraćajući se Sudskom vijeću.

Vještak medicinske struke Hamza Žujo ranije je svjedočio kako je smrt bebe bila veoma nasilna, a povrede su nastale uslijed bacanja jakog intenziteta. Nisu mogle nastati, poručio je Žujo, uslijed lakšeg udarca ili ispadanja bebe iz ruku.

 „Oštećeni u ovom slučaju je bespomoćna, nezaštićena beba. Ovo je poseban oblik ubistva za koji se izriče dugotrajna kazna zatvora. Sve su to otežavajuće okolnosti, dok su olakšavajuće to što je optuženi mlađa osoba, što je priznao djelo, iskazao je kajanje, nije osuđivan ranije i sarađivao je u istrazi“, kazao je tužilac Mladen Vukojičić.

Advokat optuženog Omar Mehmedbašić ranije je govorio kako je optužnica jedno, a život nešto sasvim drugo(?): „Nije bilo umišljaja. Leđena je žena pretvorila u bejbisiterku, a tada niko nije radio. On je mlad i nije se snalazio u tome. Beba je uvijek spavala na fotelji. Žena je kobnog dana došla dva sata nakon događaja. On je bio nervozan, zaboravio je na drške. Uradio je to, računajući da je to mekano mjesto za bebu. Trudio se da ukaže pomoć, pozvao je Hitnu, čak se pokušao ubiti. Nije on kriminogena osoba, on je žrtva i dugo će nositi ožiljak zbog ovoga.“

Tragedija se dogodila 29. novembra 2014, u kući u ulici Avde Hodžića u naselju Švrakino, u kojoj je Leđen bio sam s bebom.

U optužnici stoji da je Leđen, nakon što beba nije htjela jesti i neprekidno je plakala, sina podigao u vis i bacio ga na drvenu fotelju. Beba je glavom i tijelom udarila u drveni zaslon fotelje, uslijed čega je zadobila teške tjelesne ozljede i preminula.

Nakon što je ubio dijete, Leđen je navodno pokušao samoubistvo.

KOMENTARI