instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Lične karte i vozačke dozvole mogle bi koštati manje

Lične karte i vozačke dozvole mogle bi koštati manje

Cijena izdavanja ličnih karata i vozačkih dozvola će, moguće je, biti smanjene. Koliko će smanjenje iznositi odlučit će Vijeće ministara.

Prijedlog IDDEEA-e

Raspon cijena koje je predložila Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) kreće se od minimalnih 10, do sadašnjih 18 KM, saznajemo u Vijeću ministara. Predložene cijene vozačkih dozvola kreću se u rasponu od 30 do aktuelnih 60 KM.

– Mi smo napravili detaljnu analizu sadašnjih cijena ličnih karata i vozačkih dozvola uzimajući u obzir i efekte na državni budžet i budžete nadležnih organa. Ono što je izvjesno da trenutno neće doći do značajnih promjena u cijenama ovih dokumenata – kazala nam je Amila.

Opardija, portparolka, ali nije željela govoriti o tome kolike su cijene navedene u prijedlogu.

Interesovalo nas je i koji su kriteriji za određivanje cijena ličnih dokumenata.

Novi pravilnik

– U obzir se uzimaju svi troškovi koji nastaju na ime održavanja sistema ličnih dokumenata, održavanja mreže za prenos podataka, administriranja centralnih evidencija, personalizacije, transporta ličnih dokumenata na lokacije nadležnih organa i nabavke samih obrazaca dokumenata – dodala je Opardija

Prema njenim riječima, osnovni razlog za donošenje novog pravilnika je što postojeći ima rok važenja do 31. decembra ove godine. Ono što može poslužiti kao utjeha građanima je da novim pravilnikom neće biti predviđene bilo kakve izmjene u izgledu spomenutih ličnih karata i vozačkih dozvola, tako da ih vlasnici važećih dokumenata neće morati mijenjati.

(A. Šarenkapa/Faktor.ba)

KOMENTARI