instant fap
NaslovnicaBiH

Lično, najveća mi je uvreda kad dođem u Beograd da me pitaju ‘šta ima u Bosni’. Naučite se da nema Bosne, ovdje postoji RS!

Lično, najveća mi je uvreda kad dođem u Beograd da me pitaju ‘šta ima u Bosni’. Naučite se da nema Bosne, ovdje postoji RS!

Šta je pristojno za jednog Srbina kao što sam ja, nego da bude prisutan u srpskim medijima, pogotovo ako je predsjednik Republike Srpske, kaže za „Politiku” Milorad Dodik, na konstataciju da ga u javnosti u Srbiji posljednjih dana često ima više nego Tomislava Nikolića i Borisa Tadića

Dok razgovaramo u „bijelom salonu” predsjedničke palate u Banjaluci, u kojoj, među brojnim srpskim trobojkama, nema nijedne žuto-plave zastave sa bijelim zvijezdama, Dodik objašnjava da je savršeno svjestan činjenice da nije on „taj koji sastavlja vladu Srbije”. „Takve lekcije meni ne treba niko da daje, jer sam ja to davno naučio”, odgovara na primjedbu kandidata za premijera DS-a Borisa Tadića da predsjednik RS nema nadležnosti u formiranju vlade Srbije, a povodom njegovog stava da je lider LDP-a je neprihvatljiv kao budući ministar.

– Nije to moja lična priča, već je gospodin Jovanović tvrdio da je RS genocidna. Smatrao sam, kao predsednik Republike, da je to napad na RS, na nas Srbe ovde i da je moja dužnost da reagujem. Nikad s njim nisam igrao košarku, išao na igranku, nisam s njim bio na slavi, ni na svadbi, ni na sahrani, niti dijelim njegov život. Poštujem njegov individualitet u svakom pogledu, ali ovdje je riječ o tome da je RS grubo okarakterisana. Ako gospodin Jovanović ima pravo da komentariše ovdje, onda izvinite, zašto ja ne bih imao pravo da odgovorim?

Iako se slažete sa Tadićem da nemate nadležnosti, činjenica je da imate određeni uticaj u Srbiji. Nedavno je kod Vas bio i predsednik SPS-a Ivica Dačić, od koga direktno zavisi nova vlada, i sa njim ste se složili u stavovima oko RS i Čedomira Jovanovića.

Komuniciram sa gotovo svim ljudima iz srpske politike, to ću i nastaviti. Moram da kažem da je odličan odnos prema RS bio kod gospodina Koštunice, koji je kao premijer veoma pomagao. Bio sam veoma zadovoljan odnosom gospodina Tadića prema RS, u dijelu koji se odnosio na naše specijalne veze. Za gospodina Dačića isto važi, kao i za gospodina Nikolića, sa kojim se slažem da u Srebrenici nije bio genocid, već veliki zločin.

U Beogradu ima onih koji kažu da je Vaša politika bliža Nikoliću, nego Tadiću, koga ste podržali na izborima.

Još ćemo vidjeti politiku Nikolića, ovo je tek početak. Ja sam predsjednik Republike Srpske i spreman sam da sarađujem sa svima. Kao predsjednik političke opcije koja ima dobre odnose sa DS-om, podržao sam gospodina Tadića. I to nije na uštrb digniteta RS. Svim narodima u okruženju dozvoljeno je da se homogenizuju, samo je, izgleda, Srbima zabranjeno. Treba da razbijemo napokon tu granicu, kada se kaže „bosanski Srbi”. Nismo mi bosanski Srbi!

Pa, šta ste?

Ja sam Srbin. I to jedan ozbiljan Srbin. Lično, najveća mi je uvreda kad dođem u Beograd da me pitaju „šta ima u Bosni”. Naučite se da nema Bosne, ovdje postoji RS.

Podržali ste Tadića, iako su analitičari mahom govorili da će Jovanović biti deo vlade koju prave demokrate. Da li ste, možda, tražili i dobili obećanja da LDP neće biti u vladi?

Meni Tadić prije izbora nikada nije rekao da će Jovanović da bude u vladi. Kada se pojavila priča da bi gospodin Tadić mogao da bude mandatar, onda sam mu iznio svoj stav. Nemam obaveze prema gospodinu Tadiću, niti on ima prema meni, može da učini ono što misli da je najbolje. Smatram da je opasno da gospodin Jovanović ima legitimitet ministra u vladi Srbije, sa kojim će hodati sutra po regionu i Evropi, gdje će klevetati RS i srpski narod. Nemamo nikakvog razloga da sumnjamo u Tadićev budući odnos prema RS. Sasvim je jasno da će on biti korektan, ali ono što mi ne možemo da vidimo u jednoj vladi Srbije, to je Čeda Jovanović. Ako gospodin Tadić to uradi, to je njegov izbor.

Najavili ste, u tom slučaju, nekakve uzvratne mere prema Srbiji. Šta bi one bile?

Prva je već urađena, rekli smo da je Jovanović neprihvatljiv u vladi. A ako ipak bude, naravno da će biti problem. To će opteretiti odnose i onda ćemo zauzeti svoj stav.

Ići ćete na inauguraciju predsednika Nikolića?

Šta je normalnije nego da odem? Moramo da ojačamo srpske države, i RS i Srbiju, a to možemo samo povjerenjem ljudi u institucije sistema, a ne uvlačenjem stranaca da mešetare ovde. Sad je uzdignuto na nivo principa da se ja, kao, mešam u stvari u Srbiji. A što se ne branite od ambasadora koji vršljaju i formiraju vlade u Srbiji i svašta rade? Pa, zar to nije mešanje u unutrašnje stvari?