instant fap

Ljubav na prvi pogled iz minuta u minut

Iako ideja o ljubavi na prvi pogled zvuči tako romantično, to osjećanje zapravo nema mnogo veze sa srcem, mozak je taj koji odlučuje…
slika (17)

Da li ćemo nekome moći da odolimo odlučuje mozak a ne srce. Evo kako se razvija osjećanje koje se obično opisuje kao “ljubav na prvi pogled” (iako bi ispravnije bilo “strast na prvi pogled”, pošto ljubav ipak dolazi malo kasnije).

Prvih pet sekundi
U većem društvu ugledali ste ljepoticu ili veoma zgodnog muškarca, i, prije nego što ste stigli i da kažete “Zdravo”, vaš mozak je već “obradio” glas, lice i feromone te osobe (što se više miris neke osobe razlikuje od našeg prirodnog mirisa, više će nas privlačiti).

Tijelo počinje da luči dopamin, hemikaliju koja izaziva osjećaj oduševljenja… Istovremeno, dijelovi mozga odgovorni za upravljanje negativnim emocijama se “uspavljuju”, tako da nema šanse da primijetimo eventualne mane osobe koja nas je privukla na prvi pogled.

Kada je o ženama riječ, ako su u tom trenutku u ovulatornoj fazi ciklusa, veća je šansa da ih privuče muškarac grubljih crta lica, dubokog glasa, a ako je ovulacija prošla, više šansi imaju muškarci nježnije fizionomije.

Poslije pet minuta
Mozak ubrzano luči hormone koji vašem tijelu šalju poruku “koliko je samo zgodna (zgodan)”. Adrenalin “skače”, srce ubrzano radi i svijet ne postoji – sva vaša pažnja usmjerena je na osobu koja vas privlači. Odmah zatim, podiže se i nivo testosterona, pa smo spremni da rizikujemo, tako kočnice popuštaju i počinjemo da flertujemo.

Poslije deset minuta
Još nas drži energija “koktela” adrenalina, dopamina i testosterona, ali sad mu se dodaje još jedan moćan sastojak – oksitocin, hormon odgovoran za razvijanje osjećanja bliskosti.

Ako sve krene kako treba, i osoba koja vam se dopada uzvrati istom mjerom, “upecali ste se”… Ljubav je na pomolu.

 

KOMENTARI