Po društvenim mrežama već nekoliko sedmica kruži recept za sasvim poseban čokoladni kolač…
Jedna blogerica tvrdi da ima recept za najbolji čokoladni kolač na svijetu – a ima tek nekoliko sastojaka.
A među njima su dvije tajne namirnice zbog kojih je taj kolač toliko savršen. Već sada među korisnicima Instagrama i TikTok-a kruži priča kako je to zaista najbolji čokoladni kolač na svijetu.
Otkrit ćemo vam tajne sastojke…
1. Ocat ili sirće
Ocat je prirodni katalizator koji reagira s praškom za pecivo tako da oslobađa ugljični dioksid. Zadržat će u kolaču mjehuriće te će se zato kolač fino dići i imat će „zračne komore“.
Rezultat: supermekano i pahuljasto tijesto.
2. Kafa
Kafa ili espresso sjajno se slažu s čokoladom, a gorkasta aroma dodatno naglašava ukus čokolade. Dakle, kako bi dodatno aromatizirala čokoladu u kolaču, stavi malo kafe u tijesto.
Recept za najbolji čokoladni kolač na svijetu
Sastojci
240 ml mlijeka
1 kašičica octa
180 ml ulja
2 jajeta
200 g smeđeg šećera
65 g šećera u prahu
130 g brašna
90 g nezaslađenog kakaa u prahu
1 kašika praška za pecivo
1 kašičica soli
120 ml kuhane kafe
Priprema
1. Pomiješaj mlijeko i ocat te ostavi da odstoji pet minuta.
2. Dodaj ulje, jaja, smeđi šećer i šećer u prahu te sve dobro pomiješaj s pomoću pjenjače.
3. Dodaj mješavini kroz sito brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sol te dobro umiješaj da nastane gusta masa bez grudvica.
4. Zatim dodaj kafu te također umiješaj.
5. Prelij tijesto u okrugli kalup obložen papirom za pečenje pa peci u pećnici zagrijanoj na 160 stepeni 50 do 60 minuta. Prije uživanja ostavi da kolač da se ohladi.
KOMENTARI