instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Lovci druženjem otvorili novu lovnu sezonu

Lovci druženjem otvorili novu lovnu sezonu

Okupljanjem i druženjem na lokalitetu izletišta u selu Vrše, desetak kilometara od Sanskog Mosta, sanski lovci su ozvaničili početak još jedne lovne sezone.

“U proteklom periodu realiziran je niz aktivnosti kako bi se početak nove lovne sezone dočekao što spremnije. Urađen je značajan posao kada se radi o uređenju lovišta i njegovom obogaćivanju raznovrsnom divljači. Također, izgrađeno je više objekata i lovačkih čeka u udaljenim dijelovima lovišta, kao i mnogobrojne hranilice za životinje koje će imati veliki značaj u zimskom periodu. Također, u lovište je pušten značajan broj sitne divljači, a određeni su i reviri gdje će biti zabranjen lov kako bi se omogućila nesmetana reprodukcija i povećanje brojnosti divljači”, istakao je Senad Kljajić, predsjednik Lovačkog društva “Sana”.

Ovogodišnje druženje proteklo je uz niz zanimljivih dešavanja koja su organizirana, pa su se sanski lovci nadmetali u gađanju glinenih golubova, a najmlađi u gađanju vazdušnom puškom.

Također, organizirana su i zanimljiva natjecanja u povlačenju konopca i bacanju kamena s ramena, koja su privukla dosta pažnje.

Nakon svih ovih događaja, uručene su nagrade i zahvalnice najuspješnijim takmičarima, a lovcima koji su vlastitim radom i angažmanom doprinijeli poboljšanju uslova za lovstvo i radu društva uručene su zahvalnice. Također, najstarijim lovcima su ovom prilikom uručene i počasne značke. Kljajić je lovcima poželio sreću u lovu i “dobar pogled”, upozorivši na važnost poštivanja lovačkog kodeksa i pravila bezbjednosti svih učesnika u lovu.

Sansko lovačko udruženje broji oko 900 članova, ali njih oko 400 redovno upražnjava lov tokom sezone, dok ostali članovi većinom love povremeno jer žive van granica BiH.

Ovo lovačko društvo ima dugu i bogatu tradiciju koju baštine njegovi najstariji članovi, jedno je od najbolje organiziranih u cijeloj Bosni i Hercegovini, a za svoj rad u prošlosti dobili su brojne nagrade i priznanja. Planovi u njihovom radu su da se u narednom periodu aktivnije radi na razvoju lovnog turizma i promociji prirodnih resursa ovog područja. Druženje sanskih lovaca na izletištu Vrše, tradicionalno, nije moglo proći bez veselja i pjesme, a tako je bilo i ovoga puta.

KOMENTARI