instant fap
NaslovnicaVijesti

Lovet: EU ima novca za sve, sem za gladne

Lovet: EU ima novca za sve, sem za gladne

“Evropa može začas da pronađe 100 milijardi eura za pomoć španskim bankama, ali joj je problem da ispuni obećanja za pomoć milionima najsiromašnijih na svijetu”. Ovu izjavu objavio je na blogu direktor globalnog pokreta protiv siromaštva ONE Adrijan Lovet.

“Neki bi mogli da tvrde da Evropa nema drugi izbor osim da smanji pomoć tokom krize. Međutim, ekonomska kriza takođe baca svjetlo na obećanja Evrope Africi”, ocijenio je Lovet.

“Evropski lideri obezbijedili su 100 milijardi eura u roku od nekoliko dana da bi premostili probleme španskih banaka – to je pet puta veća suma od one potrebne za ispunjenje evropskih obećanja Africi od danas do 2015”, poručio je on, dodajući da bi ta pomoć mogla da izvuče više od 20 miliona ljudi iz siromaštva.

Lovet je dodao da se od predloženih bilion eura budžeta EU za period od 2014. do 2020, za borbu sa siromaštvom izdvaja svega 51 milijarda, ili pet odsto ukupne sume.

Grupacija ONE pohvalila je pomoć koju pružaju prezadužena Britanija i Irska, kao i Holandija, koja je nastavila sa investiranjem u humanitarne svrhe, uprkos ozbiljnim problemima sa budžetom, koji su doveli do pada vlade u toj zemlji.

Ministri EU sastaće se sutra u Luksemburgu da bi razgovarali o dugoročnom planu budžeta, a Britanija i Njemačka, najveći donatori sredstava u Uniji, žele da ukupan budžet do 2020. bude smanjen za 100 milijardi eura.

ONE navodi da je EU 2011. dodijelila svega 54,2 odsto planirane pomoći, nakon što je cilj za 2010. “promašila” za 18 milijardi eura. Organizacija je dodala da su svijetu potrebne još 42,93 milijarde eura do 2015. da bi cilj bio ispunjen, uključujući 20,62 milijarde eura za Afriku.

Druge organizacije su također upozorile na značajno smanjenje pomoći za siromašne od izbijanja finansijske krize.

Od 15 evropskih zemalja koje učestviju u Komitetu za pomoć pri Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), samo su tri povećale obim pomoći prošle godine: Italija za 33 odsto, Švedska za 10,5 odsto i Njemačka za 5,9 odsto, prenosi B92.

Drastično je smanjena pomoć iz Grčke (za 39,3 odsto na godišnjem nivou), Španije (za 32,7 odsto), Austrije (za 14,3 odsto) i Belgije (za 13,3 odsto), navodi OECD.

Organizacija dodaje da je pomoć za zemlje u razvoju prošle godine smanjena po prvi put u posljednjih 14 godina, za 2,7 odsto.

Evropski komesar za razvoj Andris Pijebalgs tvrdi da je EU i dalje najveći donator pomoći na svijetu.