instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Mali zeleni skakavci okupirali Sanski Most

Mali zeleni skakavci okupirali Sanski Most

Mali zeleni skakavci u velikom broju prisutni su ovih dana na širem području Sanskog Mosta. Tokom noćnih sati hiljade ovih insekata skupljaju se na uličnim svjetiljkama i lampama, a građani se žale i kako im ti napasnici okupiraju unutrašnjost domova.

Sanjani kažu kako skakavce privlači svjetlo pa u večernjim satima stižu u rojevima.

“Probao sam ih potamaniti insekticidom, ali jedino rješenje je zatvoriti prozor i ne dopustiti im da uđu. Znam da nisu opasni, ali smetaju zato što moram spavati uz zatvoren prozor”, kaže jedan građanin.

Iako su neki stanovnici “grada na devet rijeka” uplašeni ovom neobičnom pojavom, u Veterinarskoj stanici Sanski Most kažu kako nema mjesta za strah i paniku.

Prema riječima direktora ove ustanove Senada Bešića, mali zeleni napasnici ne napadaju i ne grizu ljude, ali su užasno dosadni.

Prema njegovim riječima, radi se o kameleonskim insektima koji, ovisno o podneblju, mogu biti smeđi ili zeleni.

“Ti su skakavci potpuno bezopasni, nisu agresivni i ne izazivaju nikakve alergijske reakcije. Vremenske prilike koje su vladale u posljednjih nekoliko sedmica te smjenjivanje kišnih i sunčanih perioda doprinijeli su njihovom razmnožavanju, ali će ih priroda sama reducirati i to će se dogoditi vrlo brzo”, kaže Bešić za “Nezavisne”.

Inače, mnogo opasniji od skakavaca su krpelji, koji su se u prirodi također pojavili u velikom broju, a mnogo građana žali se na ubode ovih insekata.

Liječnici upozoravaju na oprez jer ovi insekti mogu biti prenosnici zaraznih bolesti.

“Gotovo svakodnevno dolaze nam građani koji se žale na ubode krpelja i u velikom broju slučajeva javljaju nam se pacijenti sa već izraženim lokalnim reakcijama upale. Ono što možemo preporučiti jeste da pacijenti ne vade sami krpelje, jer se u velikom broju slučajeva dešava da oni to nestručno urade, tako da jedan dio insekta ostane u tijelu, što može stvoriti dodatne komplikacije”, kaže liječnik Faruk Alagić.

KOMENTARI