instant fap
NaslovnicaMagazin

Manjak sna povećava rizik od srčanih bolesti

Manjak sna povećava rizik od srčanih bolesti

Manjak sna i poremećeni ritam spavanja mogu povećati rizik od srčanih bolesti, posebice kod smjenskih radnika, objavili su američki znanstvenici.

U svih ljudi, i općenito u svih sisavaca, gotovo svi psihološki i bihevioralni procesi, a posebno ciklusi spavanja i budnosti, slijede biološki ritam koji regulira unutarnji sat u mozgu”, rekla je autorica studije dr. Daniela Grimaldi s čikaškog sveučilišta.

“Kada ti ciklusi nisu u skladu s ritmom koji diktira naš unutarnji sat događaju se biološki poremećaji”, rekla je Grimaldi.

Rezultati studije sugeriraju da smjenski radnici “koji su kronično izloženi takvim poremećajima ne mogu u potpunosti iskoristiti pozitivne zdravstvene učinke kvalitetnog sna”, kazala je.

U studiji je sudjelovalo 26 zdravih ljudi u dobi od 20 do 39 godina kojima je dopušteno samo pet sati sna osam dana u nizu, a u četiri od tih osam dana na spavanje su mogli osam sati kasnije nego što bi to bilo po biološkom ritmu.

Posljedice su bile ubrzani srčani ritam tijekom dana i povećana prisutnost hormona stresa noradrenalina. Taj hormon sužava krvne žile i povisuje krvni tlak.

Smjenske radnike zato treba poticati da se zdravo hrane, redovno vježbaju i dulje spavaju kako bi zaštitili srce, zaključili su znanstvenici, a studija je objavljena u časopisu Hypertension.

KOMENTARI