instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Marš mira iz Nezuka / Više od 6.000 učesnika odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici

Marš mira iz Nezuka / Više od 6.000 učesnika odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici

Više od 6.000 osoba krenulo je jutros iz Nezuka ka Potočarima, učestvujući u ovogodišnjem Maršu mira koji se održava u znak sjećanja na sve nevino ubijene Srebreničane u julu 1995. godine.

U trodnevnom Maršu mira učestvuju osobe iz cijelog svijeta koje na ovaj način daju podršku preživjelim Srebreničanima i šalju poruku da se takvo zlo više nikada i nikome ne ponovi.

Cilj je da se oda počast onima koji su izgubili živote na “putu smrti” i da se klanja dženaza u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Munir Habibović, jedan od preživjelih Srebreničana iz jula ’95. i jedan od organizatora Marša, izjavio je da ove godine imaju više od 6.000 učesnika.

“Vremenski uvjeti nam ne idu na ruku. Od juče smo imali par intervencija na trasi, u Liplju nam je voda odnijela put koji je saniran. Sinoć u rejonu Bajkovice nam je voda odnijela mostove koji su jutros sanirani. Dežurne ekipe su na trasi. U ovom času trasa je prohodna. Klizavo je i učesnici Marša trebaju paziti”, istaknuo je Habibović.

Marš mira Nezuk-Potočari - undefined
FOTO: AA

Međutim, kako je kazao, ako se nastave nestabilne vremenske prilike, dežurne ekipe su na terenu i otklonit će sve probleme.

“Učesnici Marša moraju pripaziti na kretanje u ovakvim uvjetima jer lako može doći do lomova. Bit će otežano kretanje, ali izdržat ćemo mi to”, naglasio je Habibović.

Podsjetio je i na izmjenu trase Marša mira kojom će ove godine, trećeg dana pješačenja, učesnici ići od Kameničkog brda, preko Buljima do Jaglića.

“Vratili smo trasu na originalnu iz ’95. Na Kameničkom brdu smo imali prvu zasjedu gdje smo izgubili preko 1.000 ljudi, isto toliko imali i ranjenih”, dodao je Habibović.

Mario Dolquier i Alice Dupont iz Belgije su jučer, tokom posjete Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari saznali za “Marš mira” i odlučili da se i oni pridruže.

Marš mira Nezuk-Potočari - undefined
FOTO: AA

“Ovo je prvi put da učestvujem u Maršu i prvi put da sam u posjeti BiH. Jučer smo posjetili Memorijalni centar u Potočarima. Nismo znali za ovo, nikada o tome nismo čuli u Belgiji. Čak ni u školi, a sada smo naučili mnogo toga”, kazao je Dolquier.

Ni Alice nije znala mnogo o genocidu počinjenom u julu ’95. u Srebrenici.

“Kada sam došla ovamo nisam znala ništa. Međutim, mnogo smo toga naučili ovih dana. Mislim da je Marš veoma bitan i hodat ćemo jedan dan s ovim ljudima, a nakon toga moramo se vratiti našoj grupi s kojom smo u posjeti BiH”, kazala je Alice.

Ahmet Celik je s grupom stigao iz Turske.

“Ovdje je izgubljeno čovječanstvo, humanost. Došli smo kako se ovo ne bi ponovilo. Ovdje smo kako bi učestvovali u Maršu mira koji se razlikuje od Marša smrti iz ’95.”, rekao je Celik.

Marš mira Nezuk-Potočari - undefined
FOTO: AA

Kako je kazao, tužni su.

“Prvi put sam ovdje, ali mislim da ću od sada dolaziti svake godine”, poručio je Celik.

Katherin Gally i Meghan Soinik iz Denvera stigle su kako bi učestvovale u “Maršu mira”. Tu su, kako su kazale, kako bi odale počast žrtvama genocida u Srebrenici.

“Tu smo prvi put. Prije dolaska ovamo imali smo nekoliko predavanja o dešavanjima u Srebrenici. Sretni smo što smo ovdje”, izjavila je Katherin.

Kadir Suljić iz Gradačca prvi put učestvuje u Maršu. Ima samo 16 godina i planira pješačiti rutom kojom su u ljeto 1995. hodali Srebreničani tražeći spas od neprijatelja.

“Ovo je prvi put da učestvujem u Maršu. Učestvujem kako bi odao počast žrtvama genocida i kako se to nikada ne bi zaboravilo. Znam mnogo o dešavanjima u Srebrenici. Tu sam s prijateljima”, rekao je Kadir.

Marš mira Nezuk-Potočari - undefined
FOTO: AA

Marš mira Nezuk - Potočari i ove godine je, pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Riječ je o jednoj od najvećih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida.

Na trasi od Nezuka do Potočara učesnici su ranijih godina prolazili maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine do sada su spremni posmrtni ostaci 35 osoba.

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se skoro 170 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu.

KOMENTARI