instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Medicinski kadar odlazi iz USK, oni što ostaju prijete štrajkom

Medicinski kadar odlazi iz USK, oni što ostaju prijete štrajkom

Sindikat doktora medicine i stomatologije u Unsko-sanskom kantonu pozvao je vlasti da hitno pristupe potpisivanju novog kolektivnog ugovora, a ukoliko se to ne ostvari – najavili su generalni štrajk.

Dodali su da će, ukoliko do štrajka dođe, stanovništvo ovog kantona biti žrtva nerada kantonalnih vlasti.

Inače, razgovori sindikata radnika u zdravstvu i predstavnika Vlade USK o novom kolektivnom ugovoru bili su zapali u probleme zbog povećanja satnice i stručnih koeficijenata za obračun plata. Sindikati su tražili satnicu od tri marke, a predloženo im je 2,60 maraka uz povećanje koeficijenta od 0,3, što, kako oni smatraju, ne izjednačava povećanje primanja s troškovima života, odnosno inflatornim kretanjima.

Iz Ministarstva zdravstva USK su ranije poručili kako su zahtjevi medicinara nerealni i da se ne uklapaju u trenutne finansijske okvire. Navode da bi, kako bi se ispoštovali zahtjevi medicinara, trebalo osigurati dodatnih 20 miliona maraka, što je teško u sadašnjim okolnostima.

S druge strane Amir Rekić, predsjednik pomenutog sindikata, kaže da je, ukoliko se želi očuvati zdravstveni sistem u uslovima rekordne inflacije i sve češćih odlazaka medicinara, neophodno povećati njihova primanja i standard života.

“Moramo stimulisati zapošljavanje i spriječiti odlazak mladih stručnjaka u zdravstvu, a to se može samo tako što će se povećati plate i stvoriti bolji uslovi rada”, kaže Rekić.

Opstojnost zdravstvenog sistema u Unsko-sanskom kantonu značajno je narušena zbog sve masovnijeg odlaska medicinskog kadra, a posebno ljekara specijalista.

“Ljekari odlaze mahom u inostranstvo, a razlozi su male plate, loši uslovi rada i nemogućnost napredovanja. Isto je i sa drugim medicinskim kadrom. U Kantonalnoj bolnici imamo svega dva patologa, jednog mikrobiologa, već nekoliko anesteziologa nas je napustilo i bojim se da će nam taj problem biti najveći. To su najkritičnija mjesta jer to nisu tako atraktivne specijalizacije i mlade kolege se nerado odlučuju za njih”, kaže Rekić. 

Dodaje kako je to veliki gubitak za društvo jer se ulaže u te mlade ljekare, a oni potom odnose stečeno znanje u druge zemlje.

KOMENTARI