instant fap
NaslovnicaSport

Mediji u Srbiji tvrde: UEFA dala zeleno svjetlo za regionalnu ligu

Mediji u Srbiji tvrde: UEFA dala zeleno svjetlo za regionalnu ligu

Nogomet dobiva svoju regionalnu ligu? Premda se srbijanski Blic raspisao da stvar postaje konačna, dojam je da se radi o iluziji, a ne stvarnosti…

Kako god, srbijanski mediji pišu da će Regionalna liga biti formirana od sljedeće sezone, 2017/2018. Poslije odigravanja nacionalnih liga igralo bi se takmičenje po uzoru na košarkašku ABA ligu, rukometnu SEHA, vaterpolo… Time bi se podigla kvaliteta svih klubova, ističu se navodne prednosti, a i donijele atraktivne utakmice koje bi privukli navijače, sponzore, medije…

E sad, radi se o ideji koja svako malo osvane u javnosti, ali dosad se činila nemogućom zbog UEFA-ine odbijenice. Ipak, navode Srbi, taj je preduvjet sada ispunjen!

UEFA će stati iza ovog prvenstva, podršku će potkrijepiti ulaganjem tri miliona eura, a već sada je zatvorena finansijska konstrukcija. Ono što bi dodatno moglo uvjeriti klubove da pristanu na novo takmičenje je prohodnost u Ligu prvaka. Naime, prvak ovog natjecanja bi imao osigurano mjesto u skupinama!

Ligu bi sačinjavalo 12 klubova, tu bi Srbija i Hrvatska imale tri ili četiri kluba, iz Bosne i Hercegovine bi došla dva kluba, dok bi po jednu ekipu imale Slovenija, Crne Gora i Makedonija.

KOMENTARI