Međunarodni dan borbe protiv raka: Vodeći uzrok smrti u svijetu

HomeVijestiGlobus

Međunarodni dan borbe protiv raka: Vodeći uzrok smrti u svijetu

11 najčešćih simptoma raka koji se i dalje ignorišu

Godišnje obilježavanje 4. februara, Međunarodnog dana borbe protiv raka, globalna je inicijatva za podizanje svijesti i podsticanje liječenja ove bolesti.

Svake godine milioni ljudi umiru od raka koji je vodeći uzrok smrti u svijetu. Jedan od najvažnijih elemenata borbe protiv raka koji može pomoći u spašavanju života je znati sve o bolesti, kako je spriječiti i kako je dijagnosticirati, prenosi The Economic Times.

Zbog toga, cijeli svijet obilježava ovaj dan kako bi se to postiglo. Tema Međunarodnog dana borbe protiv raka 2023. i 2024. godine je “Smanjiti nejednakost u zdravstvenoj njezi”.

Na inauguracijskom Svjetskom samitu protiv raka 2000. godine, ustanovljen je Međunarodni dan borbe protiv raka. Događaj je organizovan u Parizu, Francuska, prisustvovali su brojni predstavnici organizacija za borbu protiv raka i istaknuti međunarodni lideri iz različitih zemalja.

Rak je bolest koju niko ne shvata olako. To je stanje koje uzrokuje da određene ćelije ljudskog tijela rastu bez kontrole i šire se na druge dijelove tijela. Zvanična web stranica cancer.gov navodi da se rak može razviti gotovo bilo gdje u ljudskom tijelu.

Budući da se znakovi i simptomi smrtonosne bolesti ne pojavljuju sve do kasnih faza, ona ostaje neprimjećena u ranoj fazi. U 2020. godini rak je uzrokovao jedan od šest smrtnih slučajeva, prema najnovijim izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), GLOBOCAN 2020.

Rak je zastrašujuća bolest, ali najbolji način borbe je da se obrazujete o tome. Iako možda još nemamo lijek za rak, svakako možemo proširiti naše znanje o njegovoj prevenciji, otkrivanju i liječenju.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0