instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Meteorolozi objavili prognozu: Kakva zima se očekuje u BiH?

Meteorolozi objavili prognozu: Kakva zima se očekuje u BiH?

U Bosni i Hercegovini se u odnosu na prethodnu zimsku sezonu očekuje nešto hladnija zima, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka manja od nula stepeni Celzijusovih) u Bosni tokom zime 2022. i 2023. godine je do 62, a na području južne Hercegovine prognozira se do 17 mraznih dana.

Prema dostupnim prognostičkim modelima, na prostoru Bosne i Hercegovine očekivane sume padavina trebale bi biti nešto ispod višegodišnjeg prosjeka. Raspored padavina tokom zime biće neujednačen.

Sezonska prognoza zasnovana na temelju rezultata dinamičkih i statističkih modela od MedCOF-a 19 i SEECof-a 28, koji su prilagođeni prostoru Bosne i Hercegovine, kao i produkata FHMZ, temperatura zraka tokom zime (1. decembar 2022. – 28. februar 2023.) trebala bi biti iznad ili blizu normale u odnosu na prosječnu zimu za period (1981.- 2010. godine). 

Tokom prognoziranog perioda nisu isključena duža razdoblja bez padavina ali i kraća razdoblja sa većom količinom padavina.

Iz FHMZ-a navode da je vjerovatnoća ostvarenja prognoze umjerena do velika (oko 40 posto) za opciju – topla zima.

Navode da se ne može precizirati vrsta padavina za pojedine dijelove godine i da je prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugi vremenski period manje pouzdana.

KOMENTARI