instant fap
Naslovnicainmedia danas

“Mijenjaj, Beno!”

“Mijenjaj, Beno!”

Uđeš na stadion pun k'o šipak. Nekoliko hiljada navijača se okupilo, a ti vidiš samo jednog čovjeka na terenu.

Nervozno bi čekao početak utakmice.Svaku je dočekivao na isti, svoj poseban način.Svaka je bila sa novom željom za pobjedom i uspjehom. To je bila njegova filozofija poimanja fudbalske igre.

A svi smo mi, okupljeni na stadionu željeli pobjede i uspjeh, samo smo imali drugačije viđenje od njega.A razlika u tome pogledu je bila ogromna, mi smo bili laici i amateri a on je bio školovani profesionalac.

Često bi se sa tribina znali čuti povici nezadovoljstva i negodovanja igrom, svedeno na prostu rečenicu:- ” Mijenjaj Beno!”Jednostavna i kratka rečenica je bila jedina slamka spasa za navijače koji nisu znali riješenje, ali su strepili za nepovoljan ishod.- “Mijenjaj, Beno!”

U tu bi se rečenicu mogla sažeti cjelokupna „stručna“ naobrazba u kolaboraciji s darom za konsalting prosječnog navijača Podgrmeča., Ali, evo, baš kada je Beno u pitanju.

On, neće. Ne želi da posluša. Ne želi da mijenja. I ne samo to, on nastavlja po svome, držeći se uporno svoje taktiike i poimanja igre. Pravi treneri, ako baš drže do sebe i svog karaktera, baš tada neće promijeniti ništa, a kamo li onoga, ko se prosječnom navijaču ne svidi u datom trenutku.

Onda je došla ta odlučujuća utakmica. Igrala se ona dugo, bila je zatvorenog tipa po njegovoj želji, daleko od očiju navijača i javnosti. Igrao je pošteno do kraja, sa dušom i srcem punim iskrene ljubavi. Dao je sve od sebe, od posljednje kapi znoja do posljednjeg atoma snage, promijenio je sve što je mogao, ali nije uspio .Izgubio je posljednju i najveću utakmicu u životu u godinama kada se očekivalo da postigne najviše visine

Da li je mogao čuti onaj uzvik iz publike koji je tražio pobjedu: -“Mijenjaj, Beno!”

Prepričavaćemo događaje iz tih godina, dana ponosa i slave našeg Podgrmeča, a ti ćeš biti uvijek među prvima spomenut.

Sjećaćemo se sa sjetom velikih pobjeda i bićemo tužni zbog jednog nesretnog poraza. Zato, stari moj, na stadionu ću uvijek samo za tebe pustiti suzu, pa ti lijepo sam u miru baci pogled.

Ja ću u želji za pobjedom u sebi reći:-“Mijenjaj, Beno!” Ni jedna utakmica nije kao ona nekad, kad smo svi skupa strepili za povoljan rezultat.

Benjamin (Ismet) Ključanin(Sanski Most, 23.6.1972. – Erlangen, 29.9.2021.)

KOMENTARI