instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Milionski projekt kod Bihaća: Uskoro počinje izgradnja novog aerodroma u BiH

Milionski projekt kod Bihaća: Uskoro počinje izgradnja novog aerodroma u BiH

Incijalni radovi na izgradnji aerodroma na lokalitetu Golubić, u blizini Bihaća uskoro će započeti i trebali bi biti okončani do kraja ovogodišnje građevinske sezone, čime praktično i započinje projekt izgradnje novog aerodroma u Bosni i Hercegovini.

“Mi smo ove godine, nakon što je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija donijelo odluku da s aerodromima u BiH potpiše sporazume o implementaciji sredstava predviđenih za unapređenje avioprometa u BiH, te je za bihaćki aerodrom planirano ukupno dva miliona KM“, kazao je za Radiosarajevo.ba Elvedin Sedić, direktor Javnog preduzeća “Aerodrom Bihać”.

On je dodao kako je, nakon potpisivanja ovog ugovora već pristupljeno pojedinim infranstrukturnim projektima, koji ne zavise od studije izvodljivosti izgradnje aerodroma.

“Naravno, prvi korak u implementaciji ovih sredstava bila je izrada studije izvodivosti koja je osnovni preduslov i dokument za dalje dijelove projekta. ipak, pokrenuli smo druge projekte kao što je proširenje i asfaltiranje pristupnog puta do ovog lokaliteta, te ograđivanje čitavog prostora, jer to ne zavisi direktno od samog projekta gradnje aerodroma”, dodao je Sedić.

Ranije, tokom razgovora o ovom projektu, spominjalo se kako bi vrijednost izgradnje novog aerodroma u BiH trebala biti 26 miliona konvertibilnih maraka, no direktor Sedić ističe kako to nije tačna cifra, jer bi se tek trebalo pristupiti izradi kompletnog projekta i projektne dokumentacije.

“Kada je riječ o dinamici radova i završetka projekta, to zavisi od našeg opredjeljenja na koji način ćemo da izvedemo ovaj projekt, odnosno zavisi da li ćemo se odlučiti na javno-privatno partnerstvo ili ćemo sami finansirati završetak projekta, uz pomoć nekih većih instanci vlasti. Ipak, mislim da će sve to biti poznato do kraja godine”, zaključio je Sedić.

Ono što je znakovito i govori o tome da BiH nadomak Bihaća očekuje veliki projekt jeste i da se Vlada Federacije BiH obavezala da će svake godine izdvojiti dva milioma konvertibilnih maraka za izgradnju aerodroma. Također, u svrhu provođenja ovog projekta osnovano je i Javno preduzeće “Aerodrom Bihać”, čime je zaista pokazana spremnost da se sportski aerodrom u naselju Golubići, nekoliko kilometara od Bihaća, preuredi i prilagodi civilnom saobraćaju.

KOMENTARI