instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Milorad Dodik skoro dvadeset godina proglašava nezavisnost Republike Srpske!

Milorad Dodik skoro dvadeset godina proglašava nezavisnost Republike Srpske!

Republika Srpska će postati nezavisna država, jer u BiH ne možemo biti deo regionalnih inicijativa koje bi nam mogle biti od koristi, poručio je prije nekoliko dana predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Ovo nije prvi put da se spominje nezavisnost Republike Srpske, ova inicijativa se u izjavama predsjednika RS može čuti već skoro 20 godina. Tačnije od 2006. godine počinje se spominjati referendum koji će dovesti do nezavisnosti Republike Srpske, a u više navrata svjedočili smo i izjavama o jednostavno nezavisnosti Republike Srpske sa različitim povodima.  

2006.

2006. godine Dodik je pet puta najavio referendum

U maju 2006. godine Milorad Dodik je najavio izdavajanje Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine ističući da bi “BiH trebala afirmisati pravo na samoodređenje kroz pravo na održavanje referenduma koji bi bio organizovan u skladu s demokratskim standardima koje propisuje EU”. 

2007, 2008. 

U toku 2007/08. godine Milorad Dodik je dva puta najavio referendum i to pozivajući se 2007. godine na referendum Crne Gore i 2008. godine komentarišući proglašenje nezavisnosti Kosova.

2009. 

U 2009. godini Dodik je tri puta govorio o otcjepljenju Republike Srpske

8.6. 2012.

Milorad Dodik: Za 15 minuta možemo proglasiti nezavisnost

“Mi ovdje imamo takvu strukturu koja za 15 minuta sve može da završi. Obučeni smo za to, a i opredijeljeni za to. I mi to nismo uradili. Znate zašto? Zato što je Srbija u svojoj zvaničnoj politici pozvala na politiku teritorijalnog kontinuiteta”, rekao je tada predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik smatra i da Srbi iz RS treba da imaju pravo na državljanstvo Srbije, baš kao što Mađari iz Vojvodine imaju pravo na državljanstvo Mađarske, a Hrvati iz BiH na hrvatsko, i dodaje da je i on sam državljanin Srbije.

“Nismo mi bosanski Srbi, mi smo Srbi. Ja ne dolazim iz Bosne, ja dolazim iz Republike Srpske. To je moja poruka”, istakao je on i dodao da je BiH za RS “samo usputna stanica u kojoj se predugo zadržala”.

25. 9. 2021. 

Srbima nema života na ovim prostorima ako ne budu imali nezavisnu državu, a sve što se dešava, između ostalog, i odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, pokazuju da je to neophodno, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

“Pokušaćemo da dođemo do usaglašenih stavova. Moji stavovi će biti radikalni. Tražiću da se odbiju sve odluke koje je nametnuo visoki predstavnik, da se vratimo na izvorni Dejton i, ako to ne bude tako, u narednih šest mjeseci vratimo u Skupštinu i proglasimo nezavisnost”, zaključio je Dodik 2021. godine.

10. oktobar 2022. 

Nije problem ponovno brojanje glasova, ali je problem što CIK BiH ne radi to u skladu sa zakonom, rekao je u intervjuu za RTRS kandidat za predsjednika Republike Srpske i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je istakao da SNSD nema problema sa prebrojavanjem glasova, ali, kako ističe, sada postoji sumnja.

Dodik naglašava da bi ova odluka CIK-a mogla značiti da Republika Srpska vrlo brzo proglasi svoju nezavisnost.

9. april 2023. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da pokušava uvjeriti i nagovoriti Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH.

Kaže da u trezoru Republike Srpske postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja Srpska postane nezavisna država.

KOMENTARI