instant fap
NaslovnicaBiH

Ministar sigurnosti pod hrvatskom zastavom

Ministar sigurnosti pod hrvatskom zastavom

Brod koji je registrovan u Hrvatskoj ilegalno je u Neumu, a njime upravlja crnogorski skiper • Niko ništa ne poduzima, kažu nezadovoljni stanovnici Neuma

U neumsku luku prošle sedmice, u noćnim satima, uplovila je jahta koja tom prilikom nije imala dozvolu za ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine. Prema informacijama koje je Oslobođenje dobilo od stanovnika Neuma i radnika u Lučkoj kapetaniji Neum, jahta, odnosno brod dužine 24,9 metara, vlasništvo je Fahrudina Radončića, koji tvrdi da radi sve po zakonu. U ovom slučaju, prekršio ih je nekoliko.

– Bez ikakvog poštivanja pomorskih propisa, jahta koja plovi pod hrvatskom zastavom, sa skiperom koji ima crnogorsku dozvolu, uplovila je u našu luku. Uvezali su se i nisu se javili niti Lučkoj kapetaniji, niti Državnoj graničnoj službi, a kamoli carini i kolegama iz Hrvatske. Brod koji je registrovan u Hrvatskoj  nalazi se u Neumu, a niko ništa ne poduzima, kažu nezadovoljni stanovnici Neuma koji su iznenađeni bahatošću vlasnika jahte Radončića.

Nadalje, saznajemo kako je od kapetana Lučke kapetanije zatražena registracija broda u BiH iako je dobro poznato da u našoj državi ne postoji registar brodova, naročito velikih poput spomenute jahte. Neumljani s podsmijehom ističu da, s obzirom na to da se radi o tajkunu i političaru, samo za njega se možda i izradi taj registar.

Cijena jahte je oko 750.000 eura, a kolika joj je vrijednost, samo se može nagađati. U državi u kojoj se nezaposlenost mjeri stotinama hiljada, zaduženja kod svjetskih banaka prelaze sve limite, kupovina jahte političara koji nadaleko govori o štednji je zapanjujuća. Da ne spominjemo krivično djelo koje je napravljeno ilegalnim ulaskom jahte u Neum.