instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Ministarstvo pravde RS-a istražuje: Zašto osuđena advokatica Marica Ćulum još radi

Ministarstvo pravde RS-a istražuje: Zašto osuđena advokatica Marica Ćulum još radi

Osuđena je za organizovani kriminal, a umjesto isključenja iz advokature, ona je jedna od najplaćenijih advokata po službenoj dužnosti.

Ministarstvo pravde RS-a zatražilo je informaciju od Advokatske komore RS-a o mjerama koje su preduzete prema advokatici iz Banje Luke Marici Ćulum. Ona je prije sedam godina osuđena za organizovani kriminal, a umjesto isključenja iz advokature, jedna je od najplaćenijih advokata po službenoj dužnosti pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci.

Ćulum je u martu 2012. godine na Sudu BiH osuđena kao pripadnik zločinačke organizacije, a zaključeno je da je zloupotrijebila ovlaštenja. Po izricanju presude podnijela je molbu da zatvorsku kaznu zamijeni novčanom uz objašenjenje da ima “ozbiljne psihičke poremećaje” i da bi se njeno zdravstveno stanje pogoršalo boravkom u zatvoru. Umjesto zatvora, platila je 24.700 KM.

U septembru 2016. godine na zahtjev Marice Ćulum presuda je brisana iz kaznene evidencije, a sve vrijeme je normalno radila.

Zastupnik SDS-a Davor Šešić kazao je danas tokom Aktuelnog časa u Narodnoj skupštini RS-a da je u Krivičnom zakonu RS-a definisano da onaj ko drugome omogući obavljanje zanimanja i dužnosti, a ako zna da mu je pravosnažnom sudskom odlukom izrečena mjera zabrane obavljanja dužnosti, kaznit će se novčanom ili kaznom zatvora do jedne godine.

– Ko je odgovoran u Advokatskoj komori RS-a koja nije reagovala i omogućila da Ćulum, koja je osuđena, nastavi obavljati dužnost – kazao je Šešić i dodao da ako ima “psihičkih problema”, ne bi mogla da obavlja ni posao advokata.

Ministar pravde RS-a Anton Kasipović je kazao da je razgovarao sa predstavnicima Advokatske komore RS-a.

– Jučer je otišao zvaničan zahtjev komori da se osigura potpuna informacija o postupanju. Jasno je čija je nadležnost bila da postupi u vrijeme ovog događaja. Nakon što dobijemo informaciju, procijenit ću koje su obaveze i kako dalje postupati. Nadležnost jeste na Advokatskoj komori RS-a – istakao je Kasipović.

KOMENTARI