Mir u svijetu ovisi o drevnom – legendardnom floppy discu

HomeMagazin

Mir u svijetu ovisi o drevnom – legendardnom floppy discu

Ne gomilaj bogatstvo dok milioni gladuju: 14 savjeta zbog kojih ćete duboko da se zamislite

Kada pomenete nekome floppy disk, teško je da nekome ko koristi računar od vremena kada flat monitori nisu ni postojali – da ne probudite neku nostalgiju.

 Godinama smo nosili diskete, koje su mogle pohraniti do 1.4 megabajta materijala, a probajte se sjetiti kada ste posljednji put vidjeli taj “drevni” primjerak hardwarea za čuvanje informacija.

Ako nas sjećanje služi kako treba, CD-ovi su bili vrhunac tehnologije insertovanja podataka u računar. USB tada nismo mogli ni zamisliti.

Kada vam kažemo da se floppy diskovi i dan danas koriste, i to u firmama koje se bave vrlo ozbiljnim stvarima, možda nam nećete vjerovati.

Govermental Accountability Office (GAO) dao je novi izvještaj u kojem navode da Ministarstvo odbrane SAD-a još uvijek koristi floppy diskove u svom sistemu.

Danas, većina računara ni ne prihvata floppy discove, ali GAO je saopštio da se taj vid tehnologije još uvjek koristi (vjerovali ili ne) u nuklearnom kompjuterskom sistemu SAD-a.

Saopštenje je u javnost pustio CNBC, u kojem između ostalog stoji da “Federalne agencije moraju da se pozabave zastarjelim metodama”, jer kako se navodi “teško je adaptirati stare programske jezike koji se više ne koriste niti imaju potreban hardware za insertovanje”.

Vijest je i sljedeća: U 2017. godini, vlada SAD-a planira napraviti update svih postojećih sistema, ako je vjerovati GAO izvještaju.

U međuvremenu, obzirom na situaciju, nadamo se da mir neće ovisiti o osmoinčnom floppyju koji je “najjadniji” oblik uredskog alata kojeg smo ikada koristili.

Promjene su tek 2017. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0