Mirsad ef. Sedić vlasnik zbirke od preko 40 hiljada markica

Homeinmedia danas

Mirsad ef. Sedić vlasnik zbirke od preko 40 hiljada markica

Sanski imam zaljubljenik u planine

Mirsad ef. Sedić, imam Hamzibegove džamije u Sanskom Mostu, ima mnoge životne hobije, ali je Sanjanima manje poznato kako je vlasnik respektabilne filatelističke zbirke od preko 40 hiljada markica.

Kaže kako se u djetinjstvu bavio brojnim hobijima, počevši od sakupljanja znački, razglednica i novčića do filatelije, odnosno sakupljanja poštanskih markica.

Od pobrojanih hobija ostao je vjeran ovome poslednjem, pa je u proteklim decenijama marljivo sakupljao poštanske markice, dolazio do njih na različite načine te ih marljivo selektirao. Efendija Sedić dodaje kako se filatelijom posebno intenzivno bavio za vrijeme studija u Rijadu. U svojoj filatelističkoj zbirci danas posjeduje preko 40 hiljada različitih markica, a dodaje kako ih je vremenom prestao i brojati.

Ističe kako je ovo hobi koji zahtjeva dosta vremena i truda, a to se posebno odnosi na selekciju i slaganje markica po unaprijed određenim ključevima. Poštanske markice koje posjeduje potiču iz gotovo svih kutaka zemaljske kugle. Baveći se filatelijom, efendija Sedić kaže kako je ostvario kontakte i poznanstva s ljudima širom svijeta, a njegovi učenici, poznanici i prijatelji, koji znaju za njegov hobi, pomažu mu u nabavci poštanskih marki.

Sem što su neizostavni dio poštanskog saobraćaja, markice od trenutka kada je započelo njihovo izdavanje simbolišu prostor s kojeg potiču, promovišu ličnosti, događaje, geografske toponime, te biljni i životinjski svijet.

U svojoj zbirci, kako ističe, posjeduje i neke veoma rijetke markice kojima bi se obradovali i najpoznatiji svjetski filatelisti. Dodaje kako je, razvojem modernih tehologija, filatelija pomalo izgubila na značaju, ali da je spreman da savkoga, ko pokaže interesovanje, uputi u tajne ovog neobičnog hobija.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0