instant fap

Misteriozni kit viđen prvi put

Mesoplodon traversii – slabo poznata vrsta kljunastog kita, prvi put su otkriveni 1872, kada su pronađeni ostaci kostiju na udaljem pacifičkom ostrvu, međutim do sada ih niko nije vidio.

Za 140 godina otkako su ova najmisterioznija morska stvorenja prvi put otkrivena, jedini znaci da i dalje postoje pronađeni su u ostacima lobanje na Novom Zelandu pedesetih godina i u Čileu 1986.

Smatra se da većinu života provedu u dubinama Pacifičkog okeana, te da veoma rijetko izlaze na površinu.

Majka i mladunče pronađeni su nasukani na plažu Opape, na sjeveru Novog Zelanda, još prošlog decembra, ali se tada smatralo da pripadaju vrsti Grejevih kljunastih kitova (Mesoplodon grayi). Rutinskom analizom DNK utvrđen je njihov pravi identitet.

– Ovo je prvi put da je ova vrsta – kit duži od pet metara – ikada viđen u potpunosti. Imali smo sreću da nađemo dvoje njih – rekla je dr Rocelle Constantine sa Univerziteta Auckland.

– Do sada je svo znanje o ovim kitovima poticalo iz ostataka pronađenih na Novom Zelandu i Čileu unazad 140 godina. Nevjerovatno je što ne znamo skoro ništa o tako velikim sisarima – dodala je ona.

S obzirom da se ne viđaju, malo se zna o životu ovih stvorenja, ali naučnici smatraju da su vjerovatno dobri plivači u dubinama, gdje se hrane lignjama i malim ribana i da slabo izlaze na površinu.

Naučnici ne znaju zašto im ova vrsta toliko izmiče za proučavanje.

– Možda su to prosto životinje koje žive i umiru u dubinama okeana, te se njihova tijela rijetko nasukaju na obalu. Novi Zeland je okružen ogromnim okeanima u kojima ima mnogo nama nepoznatog podmorskog svijeta – istakla je Constantine.

KOMENTARI