instant fap
NaslovnicaUncategorized

Mladićev svjedok: VRS-a je ‘samo’ prikupila tijela, u masovnim grobnicama su borci iz Srebrenice

Mladićev svjedok: VRS-a je ‘samo’ prikupila tijela, u masovnim grobnicama su borci iz Srebrenice

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, Odbrana je dokazivala da je u proboju iz obruča Vojske Republike Srpske (VRS) oko Srebrenice u julu 1995. godine poginulo “najmanje 4.000-5.000” boraca Armije BiH (ABiH) i civila.

Kao dokaz da su hiljade Muslimana poginule u borbama pri proboju, a da ih nije strijeljala VRS, Mladićeva Odbrana je predočila izjavu preživjelog poručnika ABiH Nuriza Selimovića, javlja BIRN – Justice Report.

“Cijenim da smo imali najmanje 4.000 do 5.000 gubitaka vojno sposobnih ljudi”, citirao je Selimovićevu izjavu Mladićev branilacBranko Lukić. Tu izjavu je i vještak Odbrane Dušan Pavlović uvrstio u izvještaj o pripadnicima 28. divizije ABiH poginulim u proboju.

U tom izvještaju se Pavlović pozivao i na švedskog diplomatu Carla Bildta, koji je u vrijeme srebreničke krize bio mirovni izaslanik Evropske unije u BiH. U knjizi o misiji u BiH, Bilt je napisao, kako je citirao branilac Lukić, da je “vjerovatno više od 4.000 ljudi izgubilo svoje živote u brutalnim zasjedama… dok je kolona pokušavala da se domogne sigurnosti”.

Predsjedavajući sudija Alphons Orie pitao je zatim vještaka da li isti stepen vjerodostojnosti pridaje i Biltovoj konstataciji da je “u seriji masakra, Mladić pripremio strijeljanje najmanje 3.000 ljudi, koji su ostali” iza kolone.

Pavlović je odgovorio da se nije bavio sudbinom tih ljudi, nego samo gubicima u koloni i da “ne može da kaže da li je to tačno”.

Mladić, nekadašnji komandant VRS-a, optužen je za genocid počinjen nad oko 7.000 muslimanskih Srebreničana. Prema optužnici, kolona od oko 15.000 muškaraca, od kojih je trećina bila naoružana, krenula je 12. jula 1995. godine u proboj iz Srebrenice, a tokom narednih dana VRS joj je postavljala zasjede.

Pavlović je tvrdio i da su tijela ubijenih Muslimana iz kolone ABiH koja se probijala iz obruča kasnije pronađena u masovnim grobnicama. Vještak je naveo primjere osoba koje su, po izjavama očevidaca, poginule pri proboju, a čija su tijela ekshumirana iz masovnih grobnica.

“Ima primjera da su jedni dijelovi tijela pronađeni na površini, a drugi u masovnoj grobnici… Znači, tijela su kupljena i zakopavana u grobnice odmah poslije borbi”, kazao je Pavlović.

On je naznačio da o “velikim gubicima” u koloni govore dokumenti ABiH koje je proučavao, kao i izjave očevidaca. Precizirao je da je sa površine tla na putu kojim se kolona probijala sakupljeno oko 700 leševa.

“Postavlja se pitanje gdje su ostala tijela? U pitanju su hiljade tijela… Neka od tih asaniranih tijela očigledno su sahranjena u masovne grobnice”, rekao je Pavlović.

Dokazujući da je VRS, neposredno poslije borbi sa kolonom ABiH u proboju, sprovela “asanaciju terena”, odnosno prikupljanje tijela poginulih, advokat Lukić je predočio naređenje Drinskog korpusa VRS-a da se asanacija sprovede.

Tužioci će vještaka Pavlovića unakrsno ispitivati od 1. februara iduće godine, kada će Mladiću – koji je optužen za genocid počinjen 1992. godine, progone, zločine u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce – suđenje biti nastavljeno poslije praznične pauze.

KOMENTARI